2012. december 31., hétfő

Az év könyvei

Az év utolsó napján immár hagyományosan kiválasztom azt a három könyvet, amelyeket az év legfontosabb publikációinak tartok. A kritériumok a szokásosak:

1. Ókori keletes kötet (tehát nem tanulmány).

2. Tartalmilag kiemelkedő és általános érvényű legyen.

3. Összesen három darab legyen.

Két évvel ezelőtt bevezettem azt is, hogy a konferencia-köteteket és az ünnepi köteteket a hullámzó színvonal miatt figyelmen kívül hagyom - most ettől egy kötet kedvéért eltekintettem, olyannyira, hogy rögtön az első helyen landolt.

Az összeállítás természetesen, mint mindig, szubjektív, hiszen ez a számomra kiemelkedő munkák listája, értelemszerűen nem fogok tudni egyiptológiai vagy épp elámi munkákat méltatni. Ebben az évben sem volt ok panaszra, még ha ez az év számomra elsősorban a Suppiluliumas-szobor és a Warpalawas-sztélé felfedezéséről marad emlékezetes. Íme tehát az én listám:

1. S. Kroll, C. Gruber, U. Hellwag, M. Roaf & P. Zimansky (eds): Biainili-Urartu. The Proceedings of the Symposium Held in Munich, 12-14 October 2007 / Tagungsbericht des Münchner Symposiums, 12.-14. Oktober 2007. Acta Iranica 51. Leuven

Mint ahogy már a posztolásakor is lelkendeztem, ez gyakorlatilag egy új kézikönyv Urartuhoz, számos új eredménnyel (és vitával), így nem volt kétséges, hogy ez az év könyve.

2. Annick Payne: Iron Age Hieroglyphic Luwian Inscriptions. Atlanta és Trevor Bryce: The World of the Neo-Hittite Kingdoms. A Political and Military History. Oxford

Rendhagyó módon a második helyet megosztottam ugyanazon korszakról szóló két munka között. Mindkettőjükre egyformán jellemző, hogy kihagyhatatlan munkák, szerepük ugyanakkor elsősorban az, hogy ezt az érdemtelenül elhanyagolt régiót, korszakot és corpust könnyebben hozzáférhetővé tegyék.

3. G. Barjamovic - Th. Hertel - M. T. Larsen: Ups and downs at Kanesh. Chronology, History and Society in the Old Assyrian Period. Old Assyrian Archives, Studies, Volume 5. PIHANS 120. Leiden

A kötet egy új kronológián alapuló koherens áttekintést ad a korszakról, amivel akár egyetért az ember, akár nem, nyilvánvalóan megkerülhetetlen és számos új kutatást fog indukálni.

Nincsenek megjegyzések: