2011. április 19., kedd

Kurta-furcsa interjú Zahi Hawass-szal - Biblical Archaeology Review 37:3

A BAR legújabb számában olvasható Hershel Shanks beszélgetése Zahi Hawass-szal. Az interjúra még az egyiptomi forradalom kitörése előtt néhány nappal került sor, ami önmagában is furcsa mellékízt ad az amúgy is különös beszélgetésnek. Az érintett témák között a zsidók egyiptomi jelenlétére vonatkozó régészeti adatok éppúgy napirendre kerülnek, mint Hawass egyes nagybecsű műtárgyak visszaszerzésére irányuló agresszív politikája, vagy éppen a főrégész közelmúltban tett, erősen antiszemita gyanús kijelentései. És persze mindez rengeteg mellébeszéléssel, buta okoskodással fűszerezve. A teljes interjú szövege olvasható on-line - jó szórakozást hozzá!

2 megjegyzés:

Simon Zsolt írta...

Nem is olyan kurta ez! Es en szetröhögtem magam :-)

Névtelen írta...

Itt Shanks volt az, aki hülyét csinált magából. Értem, hogy a vallásosaknak fontos, hogy a Mózes-történet igaz legyen, de ha egyszer nincs rá bizonyíték, akkor szánalmas ilyenekbe kapaszkodni, hogy van egy papirusz, amin előfordul egy sémi név. Ettől még Shanks elhiheti az egész Bibliát, sőt, Hawassnak se áll érdekében tagadni a benne lévőket, mert a Mózes-történet speciel a Koránban is benne van.

Izrael kritizálása nem egyenlő az antiszemitizmussal. Hawass arab, az, hogy a palesztinok mellé áll, ugyanolyan természetes, mint az, hogy mi a felvidéki és erdélyi magyarok mellett állunk. A normális román ismerősöm ezen pont úgy nem akad ki, ahogy Hawass zsidó barátai is megértik az ő álláspontját.

Ami a Kuntillet ‘Ajrud-i leletet illeti, lehet, hogy harminc éve raktárban van, de ugyanez igaz az Egyiptomi Múzeum sok más műtárgyára is (egyszerűen nincs akkora az az épület, hogy minden állandó kiállításon lehessen). Ráadásul a műtárgy a zsidók istenét, aki azonos a muszlimokéval, a feleségével ábrázolja. Arrafelé ennél kevesebbért is tettek már tönkre műtárgyat a vandálok.