2010. március 17., szerda

Megmenekül a Szépművészeti és a Hősök tere

Mint arról korábban mi is hírt adtunk, a Szépművészeti Múzeum elkerülhetetlen kibővítését összekapcsolták egy, a múzeum és a tér arculatát is tönkretevő átépítéssel, amely joggal váltotta ki a nagyközönség és például Ráday Mihály felháborodását. Az Index az ő hatásának tulajdonítja mai - meglehetősen csalódott hangvételű - híradásában, hogy a helyzet megoldódni látszik és a múzeum igazgatója áttervezteti a bővítést, mondván, hogy nem új bejáratokat, hanem új földalatti szárnyat akar építtetni. Úgy legyen.

4 megjegyzés:

Juluka írta...

nem tudom, nekem kimondottan tetszettek a tervek es nagyon sajnalom, hogy megfurtak oket. a latvany modern volt, az atalakitas hasznos lett volna, ami viszont megmaradt, az egy tovabbra is kihasznalhatatlan szovjet/kinai tipusu platz, ahelyett hogy vegre valami dinamikus es 21. szazadi epult volna a hosok terere. mi vagyunk az egyetlen kozep europai fovaros, ahol nem tortenik semmi korszakalkoto, es amely nem kepes kitorni az multbol es az atkos egyhangusagabol. (kiveve persze az uj nemzeti szinhazat, amit persze nem furt meg senki!)
juli

Simon Zsolt írta...

Kedves Juli,

ahány ház ... :-) Én szerintem abban semmi "modern", "dinamikus", "21. századi" nincs, hogy egy múzeumhoz felvezető nagy lépcsősorba egy autóbejáróra hajazó lejáratot vájnak, a térre meg egy üveg/betonkockát nyomnak. Képzeld el, ha mondjuk a Capitoliumra vezető lépcsősorba is egy lépcsőt vájnának, mondván, hogy az alsó szintek így jobban megközelítehtőek lennének és azt mondanák rá, hogy ez dinamikus meg modern meg 21. század.

Hol ebben a dinamikusság? És ez lenne a 21. század? Ezek csak lózungok, amit az emberek hajtogatnak, anélkül, hogy definiálni tudnák, mi is az. Nekem speciel a Potsdamer Platz épületei vagy a brüsszeli EU-negyed a modernek, de ott nem utólagos belenyúlkálással alakították ki és nem épület- és tájidegen megoldásokkal.

Olyan elemek átépítésével akarsz kitörni a múltból meg a szerinted átkos egyhangúságból amelyek _ma_ is Budapest képének szerves, jellegzetes és egyéni arcát képezik.

PS. Itália tele van kihasználatlan placcokkal :-)

Rihmer Zoltán írta...

Talán ennek is volt némi szerepe a dologban:

http://askclan.extra.hu/

Az aláírók között feltűnően sok a művészettörténész. Mivel nem múmiákról, hanem ma élő emberekről van szó, feltehető, hogy van némi fogalmuk a modernségről.

És ha már a "megfúrásnál" tartunk: még mindig jobb, ha bizonyos tervekkel történik ez, mintha a Szépművészeti Múzeum főlépcsőjével.

Simon Zsolt írta...

Ez nagyszerű, erről nem is tudtam, köszönöm, Zoltán! A biztonság kedvéért azért én is gyorsan aláírtam :-)