2010. március 2., kedd

Orpheus Noster - egy új magyar folyóirat

A 2009. év legvégén indult útjára az "Orpheus Noster", a KGRE BTK Történeti Intézetének évente kétszer megjelenő, magyar nyelvű történeti és filológiai szakfolyóirata, amely elsősorban a Károli oktatógárdájának írásait közli, de várják más műhelyek munkatársainak tanulmányait is. Az első kötet tanulmányokat, recenziókat és konferencia-híreket tartalmaz, s rögtön nagy örömmel állapíthatom meg, hogy ez tekintélyes részben ókortudományi írásokat jelent - s remélem, hogy a későbbi kötetekben is ez így lesz. Ideiktatom az első kötet, 1/1 (2009), blogunk profiljába tartozó írásait:

Fábián Zoltán Imre: A thébai el-Hoha domb déli lejtőjének feltárása Nefermenu TT 184 számú sziklasírjának körzetében - 2009.

Sárközy Miklós: Fontes mutantur et nos mutamur in illis? A történeti emlékezet alternatívái a sāsānida kori Iránban.

Dávid Nóra: Halál Qumránban - a qumráni közösség temetkezési szokásainak problematikája és lehetséges forrásai.

2 megjegyzés:

Egedi Barbara írta...

Honlap (akár az egyetemi honlapon belül) nincs?
Például honnan lehet tudni, hogy hol forgalmazzák, hogy lehet beszerezni?

Simon Zsolt írta...

Nem, egyelőre semmmilyen honlapot nem találtam. Az Ókortudományi Társaság honlapján az volt, hogy jelenleg az ELTE BTK jegyzetboltjában és a KGRE BTK Történeti Intézetében lehet kapni, 1400 forintért. Az első kötet egyébként már tartalmazza a következő kötet tartalomjegyzékét is, lesz benne egyiptológia és ókori Kelet is.