2010. március 28., vasárnap

Új IAE honlap

Hosszú várakozás után végre létrejött az International Association of Egyptologists (IAE) önálló honlapja. Az új oldal nemcsak a Társaság tagjaniank regisztrálására, nyilvántartására szolgál, hanem információs és hírportálként szolgál majd világszerte az egyiptológusoknak és az egyiptológia iránt érdeklődö olvasóknak - legalábbis a tervek szerint.
Nézzük, mit találunk most az amúgy kellemes megjelenésű, bizalomgerjesztő oldalon. A News kategória alatti tartalmakat blogszerűen szerkesztik, vagyis mindig a legfrissebb híreket olvashatjuk legfelül, bár címkéket és tematikus osztályozást egyelőre nem látok és hozzászólásokat, azaz kommentelést sem támogat az oldal. A hangsúly egyértelműen a tagság megújult adminisztratív kezelésén, a modern fizetési módszerek ismertetésén van, kevesebb szó esik arról, miért is érdemes e szervezethez kapcsolódni. Fő cél egy egységes adatbázis fenntartása, amely a világ egyiptológusainak nevét és elérhetőségét tárolja - bár valami hasonló szerepkört a régi honlap is betöltött, így méltán várunk ehhez képest új funkciók és tartalmak megjelenésére is. James P. Allen is, beköszöntő soraiban, vélemény-nyilvánításra és közös fejlesztésre buzdítja a tagokat.
A honlapon olvashatunk továbbá a Társaság önmeghatározásáról és céljairól, bár elég száraz, paragrafusokra bontott, szabályzati stílusban. Külön fület kapott az Online Egyptological Bibliography (OEB), amely egyelőre még mindig komoly előfizetés ellenében érhető csak el, az IAE tagságtól függetlenül. Bár a nemrég lezajlott hazai IAE találkozón kaptunk némi halvány igéretet ennek a rendszernek a jövőbeli radikális megváltoztatásáról, ennek egyelőre nem látom jeleit a hivatalos oldal ismertetőjében.
Ígéretesebbnek tűnik a Services névre hallgató fülecske, amely alatt számos hasznos információt gyűjtöttek össze, pl. az egyiptológus képzéseket a világban. Némi mosolyt csal azonban az arcunkra, hogy az eddig beküldött és/vagy feltöltött információk alapján pillanatnyilag csak Németországban, Svájcban és Ausztriában folyik szakirányú képzés. Az hagyján, hogy a budapesti tanszéknek mai napig nincs egy épkézláb hivatalos honlapja, de erősen hiányolom az angol, amerikai, holland, cseh, stb. tanszékek amúgy jól felszerelt és információgazdag oldalainak linkjeit. Reméljük ezek a tartalmak idővel mind megjelennek!
Ezen kívül lesznek majd speciális, csak a tagok számára hozzáférhető információk is az oldalon (pl. maga a szakmai címlista), amihez csak egy saját felhasználónévvel és jelszó megadásával férhetünk hozzá. Itt azonban több olyan link is található (pl. konferenciák , kiállítások honlapjai) amit semmiképp sem találok bizalmas információnak, hiszen ezekhez a tartalmakhoz bárki könnyedén hozzáférhet a megfelel internetes forrásokat használva. Kiváncsian várom, milyen többlettudáshoz juthatok majd a csengő eurókban megvásárolt tagságom fejében.
Ismertetőm kissé kritikus hangvételét az táplálja, hogy a csinos külcsínnek, és a hosszas előkészítésnek nem egészen felel meg a honlap tartalmi gazdagsága. De adjunk időt a fejlesztőknek és várjuk bizalommal a kiegésztéseket, feltöltéséket! Az IAE új honlapját belinkeltem a jobboldali Társaságok menüpont alá is, így tőlünk a jővőben mindig elérhető lesz.

Nincsenek megjegyzések: