2008. június 16., hétfő

Munka és/vagy blog?

Nagyon szeretném már szakmai információkkal is frissíteni a blogot, de egyelőre egyszerűen nem jut rá időm. Ma megkezdődött a tanítás, de előzetesen viszonylag kevés információt kaptunk az itteni diákok tudásszintjéről, előismereteiről, nyelvtudásáról (angol, német, mindkettő, egyik sem – ezek közül minden variáció előfordul). Így folyamatosan alkalmazkodnunk, igazítanunk kell, ami nem kevés munkával jár az órákon kívül is. Az én csoportomról például kiderült, hogy csak a diákok fele tanult már egyiptomi nyelvet, így az elmélet-gyakorlat arányt kissé el kell majd tolnom az elmélet irányába, ami nyilván egyoldalúbb órát és alaposabb felkészülést igényel. Mindazonáltal jól sikerült az első tanítási nap.

Mindeközben azért átolvastam az internetes forrásaimat, és rengeteg érdekességet, híranyagot találtam, csak nem volt időm átformálni és bejegyzéssé szerkeszteni a mi blogunk számára. Álljon itt ízelítőként néhány érdekesség linkekkel:
1.) Felkerült az OsirisNet honlapjára a lengyelek ásta Merefnebef vezír sírja (6. din. Szakkara). A sír amúgy nem látogatható, így érdemes itt olvasni róla egy kicsit és átböngészni a képanyagot.
2.) Úgy tűnik, mégsem lett meg Kleopátra sírja Taposiris Magna-ban. A puhakalapos úr nyilatkozata itt olvasható.
3.) Izgalmas kiállítás ígérkezik a New York-i Metropolitan Múzemban november 18. és 2009 március 15 között: Beyond Babylon: Art, Trade, and Diplomacy in the Second Millenium B.C. Részletesebb leírásért ide lehet kattintani.

Nincsenek megjegyzések: