2008. június 1., vasárnap

Gonoszkodó

Mindig szívből sajnáltam az egyiptológusokat, hiszen annyi zagyvaságot, amit önjelölt piramis-kutatók és hasonló őrültek írnak, kevés tudományágnak kell elszenvednie (igaz, a sumer nyelvészek sem panaszkodhatnak). Ám az sokkal kellemetlenebb, ha szakmán belüli kutatók csinálnak legalábbis furcsa dolgokat, különösen ha az illető mondjuk a fő-fő egyiptomi régész. Néhány nap különbséggel kaptam két hírt, amit nem bírok nem megosztani az Olvasókkal, holott nem vagyok egyiptológus. Zahi Hawassra én azóta figyelek, amióta volt szerencsém végigszenvedni budapesti előadását. Íme a két hír, figyeljük meg az események sorrendjét (hogy ti. először szenzációs bejelentés, majd vizsgálat, de csak utána, ha egyáltalán):

1. Zahi Hawass megtalálni véli Marcus Antonius és Kleopátra sírját Taposiris Magnában (furcsa egy hely ez …), egy templom alatti négyszáz láb hosszú alagútban (vagy alagutakban, nem egyértelmű a hír), mivel ott egy Marcus Antonius-mellszobrot, Kleopátra-szobrokat és Kleopátra arcképével díszített pénzeket találtak (ennyi). Az elrejtett sírkamrákat majd „radar”-ral akarja megtalálni. A hír forrása
ez (The Sunday Times), Baines kommentárjával.

2. Zahi Hawass mindeközben lázasan vizsgáltatja a múmiák DNS-eit is. Mint ismeretes, a Discovery Channel öt millió dollárt adott az egyiptomiaknak egy DNS-labor felállítására. Az efféle vizsgálatoknak Hawass igen sokáig ellenállt, de belement úgy, hogy csak egyiptomiak dolgozhatnak ott. Most az a baja, hogy I. Thotmesz múmiája szerinte nem az, amit eddig annak tartottak, hanem egy másik, amelynek DNS-ét meg fogják vizsgálni, hogy ezt bizonyítsák. Arra azonban nem tért ki, mely másik múmiákéval fogja összevettetni, amint arra sem, mekkora az esélye használható DNS-szekvenciák kinyerésére egy ilyen idős múmiából. A cikk kitér arra is, hogy Hawassnak nem erős oldala az eredmények közzététele, általában nemzetbiztonsági okokra hivatkozva. A hír forrása
ez (AP).

Őszinte részvétem az egyiptológus kollégáknak.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

"Tiszteletbeli régésszé választotta Harrison Fordot az Amerikai Régészeti Intézet, amikor elnökségi tagjává emelte az amerikai színészt. Az indoklás szerint Harrison Ford Indiana Jones megformálásával világszerte népszerűvé tette a régészetet, emelte a szakma tekintélyét, és tiszteletet ébresztett a régészek munkája iránt.

És még mondják, hogy ilyen csak a filmekben van… De tény, ilyen ismertségre még Trója „kiásója”, Schliemann sem tett szert, sem Howard Carter, Tutankhamon sírjának megtalálója – arról nem is szólva, hogy nekik esélyük sem volt arra, tiszteletbeli színészek legyenek; bár igaz, Zahi Hawassnak már minden esélye megvan erre, csakhogy neki eleve biztosítja a népszerűséget a National Geographic televíziós csatorna."

Forrás:
http://zona.hu/article/588/oreg-indiana-jones-nem-ven-professzor.html

:)))

Gratulálok F. Tóth Benedeknek!

Névtelen írta...

Na majd az a "radar"... :)=

Névtelen írta...

Na, most már egy kicsit bővebben írnak a DNS kérdésről :-)
http://weekly.ahram.org.eg/2008/900/he1.htm