2010. április 16., péntek

Még egyszer a nyelvkönyv-sorozatokról

Múltkorjában hosszasan írtam a LOS című, most induló tankönyv s leíró nyelvtan sorozatról. Ennek kapcsán gondoltam megnézem, mi a helyzet a másik két sorozattal, a LANE-tel és az ELO-szal.

1. LANE. A "Languages of the Ancient Near East" a Winona-tavi Eisenbrauns kiadó frissen gründolt sorozata (2008). Eddig egy kötet jelent meg belőle (két alkötettel), a már általam is sokat dicsért új standard hettita nyelvtan. A következő kötet N. J. C. Kouwenberg munkája lesz ("The Akkadian Verb and Its Semitic Background"), amely mindent magába akar majd foglalni, amit csak az akkád ige belső és külső történetéről tudni lehet.

2. Az ELO, azaz "Elementa Linguarum Orientis" az azokat a zöld, papírkötésű tankönyveket megjelentető sorozat. Sajnos, mint most számomra is kiderült, négy kötet után leállították. Ez valószínüleg nem független attól, hogy eleggé hányódott a különféle kiadók között (az első két kötet - egy ugariti, ill. egy ge'ez tankönyv Troppertől - az Ugarit-kiadónál jelent, a harmadik - Payne kiváló hieroglif luvi kötete [most megjelent második kiadásáról a minap szóltam] - és a negyedik, Tropper kis ugariti szótára a Harrassowitznál).

3. Ám ez ELO nem szűnt meg, csak átalakult: ugyanis a Harrassowitznál létrehoztak egy új sorozatot, a SILO-t ("Subsidia et Instrumenta Linguarum Orientis"), melynek célkitűzései alapvetően azonosak az ELO-éval. A sorozatból két kötet jött ki eddig, egy szahidi kopt (J. Brankaer) - ennek méltatását a papirusz-írnokra bíznám - és Payne luvi kötetének új kiadása. 2010-ben négy további kötettel jelentkezik majd a sorozat: egy biblikus arámi (R. G. Lehmann), egy démotikus (!) (J. F. Quack), egy akkád (E. Cancik-Kirschbaum - G. G. W. Müller) és egy sumer (!) (G. Rubio) tankönyvvel. Ezenkívül terveznek még többek között óakkád (F. Breyer), bohairi kopt (Th. Schneider), hettita (J. Klinger), és számos sémi dialektusról önálló kötetet. Mint látható, a szakember gárda itt is ragyogó, csak az a kérdés, kell-e még egy akkád, hettita vagy épp kopt tankönyv.

Nincsenek megjegyzések: