2008. május 26., hétfő

Tóth István emlékkötet

A frissen megjelent, ma bemutatott Tóth István Gedenkschrift első kötetének jelentékeny részét egyiptológiai és ókori keletes tanulmányok teszik ki. Álljon itt címük kedvcsinálóul:

Török László: The Depiction of the World in a Classic Kerma Mortuary Chapel.
Fábián Zoltán Imre: The Opening of the Mouth Ritual in the Theban Tomb of Nefermenu (TT 184) and Other Post-Amarna Monuments (The “El-Khokha Tomb-Group”).
Stipich Béla: Zur Identität von Niphururiya und Dahamunzu. Ein historiographisch-prosopographisches Essay.
Bács Tamás A.: Ahmose at Rosetau. A curious early Ramesside attestation.
Vargyas Péter: The Alleged Silver Bars of the Temple of Ptah: Traditional Money Use in Achaemenid, Ptolemaic and Roman Egypt.
Irsay-Nagy Balázs J.: The Royal Ritual of Ebla. A New Interpretation.
Everling János: Amar-Suena Bricks in Hungary.
Kalla Gábor: Ein altbabylonischer Haushalt aus Ur.
Csabai Zoltán: Verbrauchsdarlehen in Babylonien im 1. Jtsd. v. Chr. Eine Vorstudie.

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hmmm, és mennyibe fáj egy ilyen darab?

Simon Zsolt írta...

4500 forint (a bemutatón 50 százalék kedvezmény volt :-), de szerintem a nehézséget a beszerzésben a helyszín jelenti, mivel a kiadó a PTE BTK Ókortörténeti Tanszéke... Talán nálunk lesz a jegyzetboltban, de szerintem az a legegyszerűbb, ha írsz a Szabó Ádám régésznek, aki a kötet egyik szerkesztője (a Nemzeti Múzeumban dolgozik, honlapon rajta az elérhetősége), ő biztos fogja tudni, hogy tehetnél szert egy példányra.

Névtelen írta...

Ó :-( Nagy butaság lenne azt kérni, hogy ha ilyen bemutató van, akkor azt a levelező listán jelezze valaki?

Amióta munka van, azóta nem tudom minden nap figyelemmel kísérni a faliújságot és a blogot :-(

Simon Zsolt írta...

Kedves Amazon, ezt inkább a levlistán kellene megkérdened :-) Nem magunkat akarom fényezni, de mi és az Ókorblog igyekszünk minden hasznos infot felrakni: az itteni meg az ottani szerzők minden elképzelhető levlistán rajta vannak, úgyhogy szerintem jobban jársz, ha minket meg az Ókorblogot olvasod, mintha a levlistára vársz.

Másfelől ez az info az Ókortudományi Társaságon keresztül jött (érdemes ott is tagnak lenni), mert az asszír tanszék rendezte a bemutatót és a tanszékvezető körbeküldette a társaságban a meghívót.

Névtelen írta...

Köszi szépen az infókat :-)
Igen, én is úgy látom, hogy érdemesebb hozzátok gyakrabban benéznem :-D

Az Ókortudományi Társaságba milyen módon lehet belépni? Mármint az ilyen zöldfülűnek, aki csak információkra éhes :-)

Végh Zsuzsanna írta...

én valahogy úgy képzelem el, hogy bezárnak a tanszéked legkisebb termébe 3 napra étlen-szomjan, aztán szép ruhába öltözetnek, amiben fél lábon körbe kell ugrálni a kari tanácstermet, minden jelenlevőt meg kell nevezni, az összes cikkét fel kell sorolni, aztán mondjuk valami nagy fogadást kell adni, stb. :)

(szombat reggel van:) )

Simon Zsolt írta...

Az Ókortudományi Társaságba úgy lehet belépni, hogy megkeresed a Bolonyai Gábort (ELTE BTK Görög tanszék vezetője), aki küldd csekket, befizeted a tagdíjat és megadod az email-címed és erre fognak jönni az infok.