2008. május 15., csütörtök

8. Magyar Ókortudományi Konferencia – Ókori Kelet-szekció

Minthogy visszatértem Rómából, újjáéled blogunk ókori keletes szekciója. Ígéretemhez híven lesz részletes beszámoló az ICAANE-ról is, de most még csak csigáznám a kedélyeket, s ezért először egy hamarosan igencsak aktuális (jövőheti) konferenciára hívnám fel a figyelmet, mégpedig a 8. Magyar Ókortudományi Konferenciára (link oldalvást!), melyre – akárcsak két évvel ezelőtt Debrecenben – igen szép számú ókori keletes előadó gyűlt össze, annak ellenére, hogy a szervezők érthetetlen okokból kifolyólag tematikussá tették a konferenciát („Fikció és propaganda az ókorban”), s így sok honi kutató, akinek területét nem lehetett ebbe a témába beszuszakolni, kimaradt.

(Kitérő: fogalmam sincs, miért kell tematikussá tenni „a” magyar ókortudományi konferenciát. Ez szakmánk per definitionem seregszemléje, ezért mindenkinek arról kellene beszélnie, amivel foglalkozik. Most mondjon nekem valaki olyan témát, amelyről minden ókortudós tud beszélni – beleértve a sumer nyelvészettel, ógörög hangtörténettel, ill. thébai sírokkal foglalkozó kutatókat is!)

Sajnos – akárcsak két évvel ezelőtt – az egyiptológia is fájón fog hiányozni (különösen a szakmai súlyához mérten). Míg két évvel ezelőtt Egedi Barbara és Török László kivételével a kollégák szimplán nem jöttek el, ebben az évben a magyar konferencia szervezőinek sikerült azt a zseniális húzást elkövetniük, hogy a magyar konferencia napra pontosan egybeesik a csak négyévente megrendezésre kerülő Nemzetközi Egyiptológus Kongresszussal (amiről Barbara már megemlékezett itt egy párszor), így egyiptológusaink érthető okokból oda mennek (kivéve Török Lászlót, aki itthon tart előadást). Ez a fajta szervezés kommentárt nem kíván. Persze sokan vannak, akik egyikre sem mennek – ehhez sem kell kommentár.

Az ókori keletesek azonban nagy számban vonulnak fel, számos – de nem minden – itthon kutatott témát reprezentálva, így lesz hettitológia, Urartu, Akkád-kor, újasszírok (sok), sumer nyelv, Izrael (sok). Amúgy lesz három indológiai előadás is, bár az nem ókori Kelet, s témájukat nézve nem is igazán ókor (igaz, a szekciót át is keresztelték orientalisztikának).

A programot valamiért úgy alakították, hogy noha lett egy külön ókori Kelet szekció („Orientalisztika” néven), Kalla Gábor előadása a ninivei Délnyugati Palotáról a Régészet/Művészettörténet szekcióba került (szerencsére nem egy időben az ókori keletesekkel), míg Török László előadása e két szekció közös ülésén lesz.

A konferencia honlapján elvileg ugyan olvashatóak az absztraktok (április 30.-ig kellett volna őket leadni), de ténylegesen a konferencia összes előadója absztraktjának jó, ha egyötöde található meg (legalábbis e bejegyzés fellövésének pillanatában). Ezt igazából nem értem, mindenesetre az enyém fenn van :-) Az absztraktokon túl (helyett) egyébként a honlap kimerítően tájékoztat arról az előadások színvonalát illetően elképesztően fontos kérdésről is, hogy melyik kutatónak milyen tudományos fokozata van (PhD-val kezdve), beleértve a „főigazgató” minősítést is…

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

No igen, míg külföldön minden egyes konferenciaszervezést azzal kezdnek, hogy mikor is nem esne egybe semmilyen más rendezvénnyel, addig itthon...

Névtelen írta...

Sok sikert Rhodoszon!