2008. május 23., péntek

Helyzetjelentés a MÓK-ról

Természetesen addig sem szünetel a blogunk, amíg Barbara az egyiptológus kongresszuson tartózkodik. Ugyan az agyagtábla írnoka is konferencián van (8. MÓK, Szeged), de gondol a blog hűséges olvasóira (a nem hűségesekre is…), ezért következzék egy gyors helyzetjelentés Szegedről.

Még csak a konferencia közepén vagyunk, az ókori keletes szekció még csak holnap lesz, úgyhogy szakmai hírekkel egyelőre nem szolgálhatok. A szegedi konferencia-szervezők egyébként igen kitettek magukért, három fogadás és egy kamarakoncert is benne van a felettébb jelképes részvételi díjban – azt azonban eléggé nehezményezem, hogy absztrakt-füzet nincs (!). Én ugyan végigolvastam szerda este (csak a BL-döntő után persze) a honlapra felrakott összes absztraktot (és végül is a honlap elérhető marad később is) – de aki speciel nem olvasta végig, vagy mondjuk vasárnapra, az utolsó napra elfelejti az aznapi előadások foglalatát, az igen rosszul járt.

Egy konferencián persze a szakmaiság számít, nem az, hogy milyen állófogadásokat adnak, de a gondtalan háttér hozzátartozik a konferenciákhoz, hogy annál könnyebben lehessen a szakmai kérdésekkel foglalkozni. Ilyen szempontból az ICAANE elég furcsa volt, mert a tekintélyes regisztrációs díj fejében meglehetősen keveset kaptunk (egy se-hús-se-hal záró „koktél-parti” egy magát puccosnak tartó, de inkább vicces olasz „luxusszállóban”, a borokhoz tökhülye pincérrel körítve), holott például a tavalyi RAI-n az oroszok jóval kevesebb pénzért a lelküket is kitették, a két évvel ezelőtti itthoni minimál költségvetésű CECYE igen jól sikerült rendezvényeit nem is említve (apropó, az ICAANE-s beszámolóm előre láthatólag vasárnap este lesz fellőve ide a blogra).

Az ókori keletesek gyűlnek szép sorban, külön öröm, hogy itt vannak az emlegetett SEC-en előadó kolleginák is, általában véve örvendetesen sok a fiatal – és holnap örvendetesen sok lesz az ókori keletes :-)

Nincsenek megjegyzések: