2008. május 15., csütörtök

Újranyitás Athénban és egy falatka kenyér

Hihetetlen, de megint egy új kiállítás megnyitásáról, pontosabban egy régi kiállítás újranyitásáról számolhatok be: Athénban, a Nemzeti Régészeti Múzeumban hosszas felújítási munkálatok után újrarendezték a már meglévő, de évekig nem látogatható egyiptomi kiállítást, ezúttal csaknem háromszor annyi tárggyal, mint azelőtt. (Állítólag még így is temérdek lelet marad a pincékben...)
A legizgalmasabbnak beharangozott kiállítási tárgy egy kerek barnakenyér, amelyből hiányzik egy harapásnyi rész. Ez persze számos izgalmas találgatásra ad okot, de azt hiszem csak a nagyközönség miatt van így felfújva a dolog. Ha belegondolok, valószínűleg a temetkezési kellékeket és áldozatokat elhelyező családtag vagy szolga értékelhette úgy, hogy nem bírja hazáig ilyen éhesen, és az elhunytnak igazán marad még elég finomság e formás kis cipón kívül is. De egy harapás után talán elszégyellte magát és visszahelyezte a kenyeret eredeti rendeltetési helyére. Persze az is lehet, hogy a szertartást végző papnak kordult meg a gyomra a sok recitáslás közben, esetleg egy közeli rokon végzett minőségellenőrzést, nehogy aztán az elégedetlen halott visszajárjon követelőzni. :)

2 megjegyzés:

Athanalba Ablan írta...

SzArtartás?? - gyomorkorgással?

A gyomorforgató freudi elírással sikerült implikálni a kenyérfogyasztás végtermékét is...

Ha úgy vesszük, az athéni múzeum médiastratégiája bevált, a nagyközönség mellett e szórakoztatóan szakmai(nak szánt) blog szerzője sem az ottani különleges darabokat (pl. fantasztikus bronzok) emelte ki, ki, hanem a hiányos áldozati kenyérdarab tematikájába "ragadt bele".

Egedi Barbara írta...

Az athéni múzeum honlapja nem bizonyult különösen informatívnak. Az egyiptomi kiállításra kattintva számomra az sem volt világos, hogy ez már az új kiállítás leírása-e avagy valamely régebbié, esetleg egy átmeneti tárlaté a felújítás alatt. Mindenestre csak egy roppant általános leírás olvasható a honlapon, amihez nem volt hozzáfűznivalóm.
Hogy ezek után hány sort szánok viccelődésre, az az én dolgom. Amennyiben Athanalba ablant ez nem szórakoztatja, javaslom, üsse el értelmesebben az időt!

Félregépelésre ilyen ízléstelenül még nem hívták fel a figyelmemet. Szerencsére biztos vagyok benne, hogy a kommentelőn kívül másnak meg sem fordulhatott az az abszurd gondolat a fejében, hogy ez "freudi elírás" volt a részemről. Úgy látom a tisztelt kommentelő különös örömét leli a csúfolódásban, de ezúttal határozottan átlépte a jóízlés határait.

Szeretném megkérni Önt és a hasonlóan gondolkodó idetévedőket, hogy amennyiben saját gondolatok és leírnivalók hiányában csupán a mások blogjába való "belerondításban" lelik örömüket, vezessék le frusztrációjukat
valamely más fórumon.

Magam is szeretnék értelmesebb dolgokkal foglalkozni, mint az ilyen sértegetésekre reagálni.