2008. május 10., szombat

Egyiptom elsüllyedt kincsei

Árilis 16-tól szeptember 28-ig igazán különleges kiállítás látható Madridban (Matadero de Legazpi) a hangzatos Tesoros sumergidos de Egipto címmel.
Az elmúlt 12 év tenger alatti régészeti kutatásait mutatja be a tárlat, melyet Franck Goddio vezetett, az Institut Européen d'Archéologie Sous Marine (IEASM) alapítója. Geofizikai felmérésekből ugyanis kiderült, hogy az i.e. 8. században a partszakasz egy része leomlott és több méter mélyen a víz alá temetett épületek, sőt egész városrészeket. Az "ásatások" kokrétan a modern Alexandria partjainál folytak (kikötő, királyi negyed), illetve az Abu Kír-i öbölben, ahol feltárták Kanóbosz egyes városrészeit, továbbá a csak ókori forrásokból ismert, elveszett Hérakleiont.
A leletek az i.e. 7. századtól az i.sz. 8. századig terjedő időszakot ölelik át, kb. 500 tárgy kerül bemutatásra: monumentális szobrok, érmék, ékszerek és kultikus tárgyak, nyomtatott formában pedig egy vaskos, 600 színes illusztrációval ellátott, részletes katalógus mutatja be az anyagot.
Az eseményről egyébként találtam egy korábbi tudósítást a Múlt-kor történelmi portálon, bár itt az adatok egy kissé eltérnek. Legjobb lenne persze személyesen ellenőrizni a leírtakat! :)

1 megjegyzés:

Egedi Barbara írta...

Pont most került fel egy érdekes bejegyzés a Sírósok blogjára a magyarországi víz alatti régészetről:
http://sirasok.blog.hu/2008/05/12/regeszeti_tapogatozas_a_viz_alatt