2008. május 7., szerda

Journal of Egyptian History

Journal of Egyptian History címmel új folyóirat indult idén a Brill kiadó gondozásában. Thomas Schneider előszavában azt írja, hogy a történelemtudomány és a történetírás fejlődése meglehetősen visszamaradt az egyiptológia többi részterületével (irodalomtudomány, nyelvészet, antropológia, művészettörténet, stb.) összehasonlítva. Ezt a hiányt kívánja majd ez az új folyóirat pótolni, amely az ókori Egyiptom történetének minden aspektusával (politika-, társadalom-, szellem- és gazdaságtörténet), illetve a modern historiográfia kérdéseivel (metodológa, hermeneutika, stb.) is foglalkozni fog.
Az első szám tartalma ingyen letölthető (pontosabban a cikkek tölthetők le egyenként, pdf formátumban). Nem hiszem, hogy ez mindig így lesz, úgyhogy érdemes átnézni a tartalomjegyzéket és kiválogatni az izgalmasabb tanulmányokat.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Juj, ez jó, máris letöltöttem. Igazából ha nem mondják, fel se tűnt volna, hogy a töri kicsit elmaradt. Úgy tűnik ez a "szakbarbárság" kezdete.

Egedi Barbara írta...

Mondjuk én sem érzékeltem a "válságot" de hát jómagam sem a történész vonalat erősítem.

Állítólag a 8. nemzetközi kongresszuson (2000, Kairó) hangzott el ez az értékelés egyébként.

Végh Zsuzsanna írta...

Pedig igazán megtarthatnák ezt a jó szokásukat...

Simon Zsolt írta...

Nem lévén egyiptológus, én aztán végképp nem értek a kérdéshez, de ami az ókori keleti (különösen anatóliai) - egyiptomi kapcsolatok kérdését illeti, egyáltalán nem volt "leült" a téma, számos vita és publikáció van. Gondolom Schneider a csak egyiptológusokra tartozó kérdésekre gondolt, meg történetírás-elméleti problémákra, stb.