2015. március 5., csütörtök

Gilgames, dalban elbeszélve

Annyira elmerültem az új (és felettébb érdekfeszítő) munkámban, hogy teljesen kiment a fejemből, hogy a blogot is frissítenem kellene. Pedig vannak ám érdekes dolgok, mindjárt például volt itt vasárnap egy hangverseny, nem kevés ókori keleti vonatkozással.

Élt ugyanis egy cseh zeneszerző, Bohuslav Martinů (1890-1959), aki modern klasszikus zenét szerzett és (talán) leghíresebb munkája az 1954-1955-ből származó Gilgames-oratórium (ez került bemutatásra itt). A szöveget az eposz angol fordításából készítette, szabadon és meglehetősen szelektíven (The Epic of Gilgamesh). Mindazonáltal az ősbemutatón németül hangzott el a darab. S bár csehül akarta megírni, túl későn értesült  Lubor Matouš fordításáról, de később mégiscsak megszületett utóbbiból a cseh nyelvű változat is. Akit érdekel a zene, ezen a videón végighallgathatja az egészet, csehül:


A koncertre végül nem mentem el - meghallgattam először ugyanis a fentebbi felvételt a YouTube-on és szerintem szörnyű. De ízlésbeli kérdésekről nem érdemes vitát nyitni.

Nincsenek megjegyzések: