2013. december 31., kedd

Az év könyvei

Az év utolsó napján immár hagyományosan kiválasztom azt a három könyvet, amelyeket az év legfontosabb publikációinak tartok. A kritériumok a szokásosak:

1. Ókori keletes kötet (tehát nem tanulmány).

2. Tartalmilag kiemelkedő és általános érvényű legyen.

3. Összesen három darab legyen.

Bár három évvel ezelőtt bevezettem azt is, hogy a konferencia-köteteket és az ünnepi köteteket a hullámzó színvonal miatt figyelmen kívül hagyom, ettől egy kötet kedvéért megint eltekintettem, mert, bármily hihetetlen is, azért akadnak még színvonalas konferenciák.

Az összeállítás természetesen, mint mindig, szubjektív, hiszen ez a számomra kiemelkedő munkák listája, értelemszerűen nem fogok tudni egyiptológiai munkákat méltatni. Ebben az évben elég sok kézikönyv jelent meg, ami jelentősen megnehezítette a választást, így a lista a szokásosnál is szubjektívabb.

1. Winfried Orthmann - Michel al-Maqdissi - Paolo Matthiae (ed.): Archéologie et histoire de la Syrie I. La Syrie de l'époque néolithique a' l'age du fer. Wiesbaden

Igazi hiánypótló munka, széleskörű áttekintés, kiváló szerzőgárdával.

2. K. A. Yener (ed.): Across the Border: Late Bronze-Iron Age Relations between Syria and Anatolia. Proceedings of a Symposium held at the Research Center of Anatolian Studies, Koç University, Istanbul, May 31 - June 1, 2010. Ancient Near Eastern Studies Supplement Series 42. Leuven

A késő bronzkor - vaskor átmenet sosem volt egy elhanyagolt téma Anatólia és Szíria vonatkozásában, de a megélénkült régészeti kutatás következtében az elmúlt években ömleni kezdtek az új információk, melyek sok esetben gyökeresen megváltoztatták ismereteinket, s melyhez naprakész áttekintést nyújt ez a multidiszciplináris (de régészeti hangsúlyú) kötet.

3. D. T. Potts (ed.): The Oxford Handbook of Ancient Iran. Oxford

Ha a Szíria-kötet hiánypótló volt, akkor ez überhiánypótló. Mást nem is kell róla mondani.

Nincsenek megjegyzések: