2013. február 13., szerda

Történelem az ókorban - Előadássorozat az ELTE-n

Az ELTE BTK Ókortudományi Intézet négy éve minden tavaszi félévben előadássorozatot szervez saját hallgatóinak és minden érdeklődőnek. Az eddigi témák: “A város az ókorban”, “Tárgyak az ókorból”, “Etnikai identitás az ókorban”, “Nemi szerepek az ókorban”.

Ebben az évben az előadássorozat témája: “Történelem az ókorban”. Az előadássorozat az kívánja bemutatni, hogy az ókori kultúrák milyen viszonyt alakítottak ki a múlttal és/vagy saját múltjukkal. Néhány az előadássorozat által tárgyalandó kérdésekből:

Létezett-e történelem abban az értelemben, ahogy ezt a fogalmat napjainkban értelmezzük? Mi különbözteti meg a történelmet bizonyos múltbéli események vagy eseménysorozatok elbeszélésétől, és mit gondoltak erről a kérdésről a különböző ókori civilizációk? Milyen szövegtípusokban foglalkoztak múltbeli eseményekkel, és ezeknek a szövegeknek mi lehetett az eredeti kontextusuk? Milyen szellemi háttérből származnak a görög történetírók munkái? Mi volt a célja a múlttal való foglalkozásnak a különböző társadalmakban? A múlttal való foglalkozás intézményei az ókorban.

Helyszín: ELTE BTK 1088 Bp., Múzeum krt. 4, Gólyavár, B terem.
Időpont: csütörtökönként 16-17:30.

Sajnos blogunkat érintő előadás nagyon kevés lesz, csak a félév végén (a teljes listához klikk ide):

április 25: Raczky Pál: “Tér-idő dimenziók az őskorban”
május 2: Kalla Gábor: “Mit tudtak a régmúltról Mezopotámiában?”
május 9: Zólyomi Gábor:  “Lugal-zageszi váza felirata és uralkodásának ‘története’”
május 16: Török László “Hérodotosz Núbiában”

Nincsenek megjegyzések: