2009. június 23., kedd

Ókori Kelet az Erasmus Kollégiumban

Az Erasmus Kollégium valamint kutatócsoportjai a némileg ijesztő / magazincímre hasonlító VHM - ETHNOrienS címmel konferenciát rendez. A konferecia valójában két alkonferenciából tevődik össze, amely két kutatócsoportot takar, a VHM-et, vagyis Vallás, Hagyomány, Modernitás (tanévzáró konferencia), ill. az ETHNOrienS-t, vagyis Etnosz - Orientalizmus (bemutatkozó konferencia). Utóbbi esetben a szervezők orientalisztikára gondoltak, valószínűleg nincsenek azzal tisztában, hogy az "orientalizmus" az nagyon mást jelent, és elég mókás, ha a saját munkájukat orientalizmusozzák le... Számos érdekes ókortudományi és orientalisztikai előadás fog elhangozni, külön kiemelném az ókori keletes előadást (mivelhogy egyiptológiai megint nincs):

13.00-13.30 Földi Zsombor: Naptári rendszer és szökőhónapok az óbabilóni korban. Vitaindító: Kalla Gábor.

A konferencia időpontja: 2009. június 25., csütörtök, 09.00-18.00
A konferencia helyszíne: ELTE BTK I. [azaz i] épület, II. emelet, Bence György-terem

A konferencia teljes programja
itt olvasható.

2 megjegyzés:

Unknown írta...

Kedves Írnok,

az Orientalizmus szekció onnan nyerte a nevét, hogy Said hasonló című művének megvitatását tűzte ki céljául erre a félévre. Ha jól vettem ki a szavaidból, erre a könyvre tettél utalást. A névadás tehát nem a szervezők esetleges tájékozatlanságát, hanem a csoport közös vizsgálatának tárgyát jelzi.
minden jót,

F.Zs.

Simon Zsolt írta...

Kedves Zsombor,

jól vetted ki a szavaimból, mire utaltam. Azt gondolom, azonban Te is belátod, hogy elég furcsa, ha egy konferenciaszekció neve orientalizmus, majd elhangzik ott egy óbabilóni kronológiai, egy római mitológiai, egy ótörök írástörténeti, egy gepida, egy Meroving, egy rúnás plusz néhány újkori előadás... Az nagyon dícséretes, hogy Ti Saidot vitattok meg, de akkor vagy róla beszéljetek a konferencián vagy más címet kellett volna választani.

És azt is megnézem, hogy az iszlámmal mélyebben nem foglalkozó specialisták (ókori keletesek, ókorászok, koraközépkorosok) miképpen vitatják meg Saidot...

a legjobbakat
Zsolt