2008. október 8., szerda

Múzeumi hírek a nagyvilágból

A Liverpooli World Museumban egy új, az ókori Egyiptomnak szentelt galéria nyílik 2008 decemberében. A kiállítás Ménész korától Kleopátráig nyomon követi az egyiptomi kultúra és civilizáció fejlődését kb. 1500 kiállítási tárggyal. Lesz interaktív múmiakicsomagolás – természetesen számítógépen keresztül, és az új galéria egyik kiemelkedő darabja III. Ramszesz élénk színekben pompázó öve, amely a II. világháború óta nem volt kiállítva. (Így szolnak legalábbis a hírek a sajtóban, de ha alaposan áttanulmányozzuk a múzeum honlapját, kiderül, hogy valójában egy nagyszabású átépítési, felújítási és modernizálási munkálatokról van szó, vagyis nem is annyira új galéria nyílik, mint inkább a régi kiállítás nyílik újra – természetesen egy sokkal izgalmasabb, szebb formában.)
A télen egy új terem nyílik a British Museum egyiptomi részlegében is, amely Nebamun festett sírkápolnájában az elmúlt évtizedben restaurált híres képeit mutatja be. Természetesen itt is lehetőség lesz virtuális sétára a rekonstruált sírban. A falfestmények mellett 150 tárgy illusztrálja majd a korabeli egyiptomi mindennapokat a luxustárgyaktól a hétköznapi munkaeszközökig. (Erről még nem sok mindent találtam a múzeum honlapján, de a galériák eddigi elrendezését alaposan áttanulmányozva arra jutottam, hogy valószínűleg a korábban “Egyptian life” nevű terem átépítéséről/átalakításáról van szó)
Párizsban pedig nemsokára kiállítás nyílik Napóleon egyiptomi expedíciójáról Bonaparte et l’Égypte. Feu et lumières címmel (Institut du monde arabe, 2008. október 14. – 2009. március 29.)

3 megjegyzés:

Végh Zsuzsanna írta...

milyen jól hangzó kifejezés is az, hogy interaktív múmiakicsomagolás :)

Egedi Barbara írta...

Hehe. Köszönöm. Magam is elégedett voltam ezzel a mókás szófordulattal.

Névtelen írta...

Párizsba akarok menni!