2008. április 21., hétfő

Tudománypolitika

Amint még a beköszöntőben jeleztük, lesznek néha olyan hírek, írások is, amelyek némileg kitekintenek az egyiptológia és az ókori Kelet köréből (személyes érdeklődésünket tükrözve). Ilyenek lesznek például (hangsúlyozottan rendszertelenül és a teljesség igénye nélkül!) olyan bejegyzések, amelyek tudománypolitikai tartalmúak. Ennek oka, hogy számos ilyen vita dúl különböző fórumokon, s ha tetszik, ha nem, bármily időt rabló is, legalábbis figyelemmel kell ezeket kísérni, elvégre saját munkánkat, szakmánkat nem egyszer lényegesen befolyásoló tényezőkről (vitákról, tervezetekről, döntésekről, stb.) van szó.

Most például arra hívnám fel a figyelmet, hogy a pénteki (április 18.) ÉS-ben olvasható egy mókás és egy kevésbé mókás publicisztika e témakörben (be is linkelem őket):

Lázár György: Akadémiai tagságot vegyenek!
Pléh Csaba: A tanári hivatás és az egyetem világa.

2 megjegyzés:

Egedi Barbara írta...

A mókás cikk sajnos TÉNYLEG nagyon mókás volt.
A kevésbé mókás Pléh Csaba írás szerintem egy kissé túl sötéten festi le a képet, legalábbis ami a fiatalokat illeti: én még sok olyan embert ismerek, aki megtiszteltetésnek és intellektuális kihívásnak tekinti a "lepasszolt" órák megtartását.

Névtelen írta...

Köszi a linket, ez jól jött. (tanári diplomatéma ;)= )