2008. április 24., csütörtök

Antike Welt 2008/2

Ma épp az Akadémiai Könyvtárban volt dolgom, s persze ha az ember ott jár, akkor átfutja gyorsan az újdonságokat (munka helyett…). Így került a kezembe az Antike Welt legújabb füzete, benne két ókori keletes cikkel is:

Mirjo Salvini: Ein folgenreicher Textanschluss.

(Ez az urartui III. Rusának (VII. sz. második fele) a berlini Vorderasiatisches Museumban őrzött Keşiş Göl-i sztéléjének hiányzó részeinek minapi kalandos megtalálásáról szól Gövelekben, így a sztélé rekonstruálható magassága kb. 3,60 m. Erről egyébként hosszabban beszélt a moszkvai RAI-n, amelynek aktái a Babel und Bibel 4-5 (2007-2008)-as kötetében fognak megjelenni, a leadási határidő most volt április 15-én, de a szerkesztők optimisták, 2009 elejére ígérik. Az urartui királyfeliratok újabb leleteiről egyébként Salvini ígért további cikket az Antike Welt egy későbbi számában.)

Peter A. Miglus: Die turbulente Geschichte eines altbabylonischen Palastes.

(Ez a Tall Bi’a-i / tuttuli ásatásokról szól (link a blog alján!), pontosabban arról, hogy úgy tűnik, a város ostromai során elkövetett mészárlásokat sikerült megfogni régészetileg. Ez egyébként azon igen kevés ókori keletes ásatások egyike, amelynek volt magyar munkatársa is, Kalla Gábor, az ELTE BTK régész-docense személyében, ő pont Tuttul kapcsán már írt ebbe a folyóiratba: Christentum am oberen Euphrat. Das byzantinische Kloster von Tall Bi’a. Antike Welt 16/2 (1999) 131-142).


Egyébként – mint a címlapból is kiderül, a szám fő témája az etruszkok, nem csak agyagtábla és papirusz a világ!

1 megjegyzés:

Buhály Attila írta...

Szia Zsolti!
Most nem vagyok hirtelen képben, biztos, hogy III. Rusa ez? Nem II.?
Na majd holnap úgyis megyek Pestre, megnézem a cikket.
Eyvallah!
Buhály Attila