2008. április 26., szombat

Current Archaeology in Turkey

A törökországi régészeti kutatások áttekintését elősegítő adatbázisból kettő is van, ma az ausztráliai fenntartásút, a következőben a törököt mutatom majd be, ott rövid összehasonlító értékeléssel kibővítve. A Current Archaeology in Turkey / Türkiye’de Yapılan Arkeolojik Araştırmalar elnevezésű kétnyelvű (angol és török) adatbázist az ausztráliai New England egyeteme (Armidale) tartja fenn, mégpedig az Anatolian Iron Age kutatási projektum keretében Peter Grave és Lisa Kealhofer. A jelenleg folyó kutatásokat összesítő adatbázist folyamatosan frissítik, alapja a törökországi régészeti kutatások évenkénti szimpóziuma, a Kazı Sonuçları Toplantısı, és az egyes ásatók közlései (továbbá segítséget kapnak az American Journal of Archaeology-ba az Archaeology in Turkey összefoglalókat író szerzőpárostól, Marie-Henriette Gates-től és Bahadır Yıldırımtől). A honlapot folyamatosan frissítik az északi félteke akadémiai éve alatt.

A lelőhelyek keresése történhet név, korszak, vagy régió szerint. A nagyobb projektumok, survey-k külön is kereshetőek. A régióbeosztás nem tükröz semmilyen földrajzi vagy kulturális kontextust, vonalzóval oldották meg. A korszakbeosztás csak a nagy korszakokat veszi figyelembe (pl. bronzkor, tehát nincs külön mondjuk későbronzkor). Bizánci helyett „post-Roman” van (Roma sonrası).

Az egyes lelőhelyek bemutatása azonos struktúra szerint történik. Rövid háttéradatok (hely, rétegek, ásatók), majd az elmúlt évek eredményei (általában a 2004-2006-os periódusból), majd bibliográfia, ill. honlap. Az egyes lelőhelyek bemutatásának részletessége természetesen nagymértékben eltér, amely az ásatók által közzétett információk függvénye.

Nincsenek megjegyzések: