2008. április 17., csütörtök

Démotikus irodalom - Bevezetés

Az utóbbi fél évszázadban az egyiptomi irodalomtörténet legérdekesebb kutatási eredményei kétségtelenül a démotikus irodalmi szövegek felfedezéseihez és kiadásaihoz kötődtek – és kötődnek mindmáig. Kim Ryholt megdöbbentő 1998-as kijelentése (JEA 84: 151), miszerint az elmúlt 65 évben közreadott irodalmi szövegek az ismert anyag kevesebb, mint egy százalékát teszik ki, mindenesetre elgondolkodtató.

Az egyik legfontosabb lelőhelyről (Tebtünisz, Fajjúm) előkerült tetemes méretű, római kori anyagon alapvetően két intézet osztozik: a koppenhágai Carlsberg gyűjtemény (Carsten Niebuhr Institute), illetve a Center for the Tebtunis Papyri (University of California, Berkeley). Csak e gyűjtemény darabjai szinte végtelen számú forrást nyújtanak a későkori irodalom kutatóinak: már ismert művek újabb példányai illetve változatai kerülnek innen napvilágra, de sorra bukkanak fel teljesen új történetek is. Hasonló kincseket rejteget még számos múzeum (pl. BM, Oxford, Bécs) nem is beszélve az ásatásokon folyamatosan előkerülő anyagról (pl. Medinet Madi).

Az ELTE egyiptológiai képzésének curriculumából már régen kikerült a démotikus írás és nyelv oktatása (talán az mi évfolyamunk volt az utolsó, aki tantervileg izzadhatott a jelek fölött). Igaz, némi szó manapság is esik róla, hiszen az egyiptomi nyelv történetének megértéséhez a démotikus szakasz megismerése nélkülözhetetlen. De önálló szövegolvasási gyakorlat, vagy egyfajta bevezetés a démotikus stúdiumokba – legjobb tudásom szerint – nem szerepel a tantárgyak között. (Kivétel erősíti a szabályt: volt már rá példa, hogy doktorandusz démotikus szakszemináriumot hirdetett.) Tulajdonképpen valahol érthető ez a mellőzöttség, hiszen az írás elsajátítása nagyon nehéz, a feldolgozandó anyag pedig dinamikusan növekszik. Mindez persze nem lehet mentség a tudatlanságra, meg kell próbálnunk felzárkózni. Meglátásom szerint óriási lehetőségek és kihívások várnak a jövő démotistáira, ezért döntöttem úgy, hogy egy bejegyzés-sorozatot indítok a démotikus irodalom újabban felfedezett vagy kiadott, és ezért talán kevéssé ismert darabjainak bemutatására. Hátha lesz aki kedvet kap e tudományterülethez és külföldön vagy magánúton elmélyül a démotikus szövegek világában.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hajrá, hajrá!

Én nagyon kíváncsi vagyok. Az a két félév, amit tanultunk már nyomtalanul elmúlt.
Javaslom mesélj az új, eddig nem nagyon ismert szövegekről! Izgatottan várom.

Egedi Barbara írta...

Igyekszem, igyekszem...
:)