2008. április 22., kedd

Rodosz – program és résztvevők

Második rodoszi bejegyzésemben néhány gyakorlati problémát szeretnék felvetni, amely valóban megkérdőjelezi az ilyen monumentális rendezvény ésszerűségét és befogadhatóságát. Legalábbis nekem komoly fejtörést okoz egyelőre.

A program áttekinthetetlensége, amely az öt párhuzamosan futó szekcióból fakad, máris megelőlegezi a túlkínálatból adódó áldatlan helyzetet. Lelki szemeimmel már látom, ahogy szorongva állok a folyosón és próbálom kisakkozni, melyik előadás elmulasztása okoz majd kisebb lelki traumát a nap végén. Nem túldramatizálni akarom a problémát, de gondoljuk csak végig: ha a filológia szekciót ülöm végig – gondolván, hogy itt találkozom az engem leginkább foglalkoztató kérdésekkel, pont attól fosztom meg magam, hogy olyan előadásokat hallgassak meg, amikre máshol, más alkalommal biztosan nem jutok el. Ha a régészekhez ülök be, hogy első kézből értesüljek az új ásatási eredményekről, akkor fennáll a veszély, hogy pont azokat az embereket nem ismerem és hallgatom meg, akikkel a jövőben is szeretnék szorosabb kapcsolatot kiépíteni. És akkor még nem is említettem, hogy nagy eséllyel találok majd olyan vallástörténeti vagy társadalomtudományi témát a programban, aminek a kedvéért szívesen ott hagyok csapot-papot (azaz filológiát és régészetet egyaránt). Nehéz ez. A lelkes résztvevő nem is nagyon tehet mást, mint hogy már otthon gondosan ixelget, karikáz a 18 oldalas programban, és próbál Tervet készíteni. Aztán legfeljebb feladja a szélmalomharcot, fogja a törülközőjét és lemegy a tengerpartra. :)

Hogy komolyabb mederbe tereljem e bejegyzés hangvételét, felsorolom a konferencia magyar résztvevőit: szerény és tapasztalatlan személyemen túl a következő egyiptológusok fognak még megjelenni: Kóthay Katalin, Liptay Éva, Schreiber Gábor, Vértes Krisztián és a szemfüles programbogarászó a „Voros Gyozo” fedőnév alatt a viharos és vitatott múltú Vörös Győzőt is felfedezheti. Előadásaik címét és témáját itt nem ismertetem, hiszen a konferencia honlapjáról minden információ letölthető. Persze nem annyira mi magyarok vagyunk fontosak, hiszen mi egymást bármikor meghallgathatjuk, hanem inkább a nemzetközi gárda. Sokak biztosan örömmel látják, hogy számos ismerős név bukkan fel a 2006-os, budapesti CECYE konferenciáról, pl. Sara Caramello, Giacomo Cavillier, Andrzej Cwiek, Todd Gillen, Kathrin Kleibl, Aleksej Krol, Tonny de Wit, és biztosan van, akit kifelejtettem. A senior előadók közül felesleges bárkit kiemelnem, mert attól tartok egyoldalú lenne a válogatásom. Aki mindezek után még nem unt bele a posztom olvasásába, annak újfent ajánlom az oldalt elhelyezett konferencia linket behatóbb tanulmányozásra.

PS. A program és egyéb hasznos információkat rejtő linkek kb. egy napja ismét inaktívak a honlapon. Már tényleg számtalan verziót tárolok a gépemen és egyelőre teljesen felesleges bármelyiket is kinyomtatni, hiszen mindig van valami változatás.
"Coming very shortly" - mondják ők.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szerintem szerezz egy időnyerőt mint Hermióne és akkor ott tudsz lenni mindenütt...Most komolyan: sehol sem gondolnak arra, hogy az ember esetleg több helyre is be akarna ülni, ha már egyszer ott van?!

Egedi Barbara írta...

Lehet hogy gondolnak, de hiába.

Így is egy hetes a konf, és mindenkinek sorra kell kerülnie. Egyébkétn pont nézegettem a korábbi ICE honlapokat, és pl. 8 éve Kairóban olyan sokan voltak, hogy 6(!) szekció futott egymás mellett.

Az ICAANE amire Zsolt megy a napokban, az is ilyen lesz. Sőt, ott még workshop-ok is vannak minden nap.