2008. április 25., péntek

LÄ után UEE?

A Kaliforniai Egyetem (UCLA, Department of Near Eastern Languages and Cultures) 2006-ban hatalmas vállalkozásba fogott. Az Encyclopedia of Egyptology egyfajta virtuális lexikon, amely egy napon akár fel is válthatja az egyiptológusok Bibliáját, a Lexikon der Ägyptologie-t. Persze nem akarják ők végérvényesen sutba vágni ez utóbbit, de meggyőződésük, hogy az 1975 és 1992 között szerkesztett 7 kötetes opus – az azóta felhalmozódott tudományos eredmények és új ásatások miatt – kiegészítésre, frissítésre szorul.

A szócikkeket vezető egyiptológusok, szakemberek fogalmazzák, és minden tanulmányt lektorálnak. A 2010-re tervezett teljes változatban több szempontú keresőfunkciók lesznek, digitális térképek, beágyazott linkek, kislexikon, képarchívum, virtuális rekonstrukciók. Az internetes felületnek nyilvánvaló előnyei vannak, hiszen a szócikkek bármikor javíthatók, felülírhatók, az adatok, a képanyag bővíthetők. Nem is beszélve arról a nem mellékes tényről, hogy mindez bárki számára hozzáférhető lesz.

Mindez borzasztóan jól hangzik. Egyelőre sajnos csak 7 darab cikk árválkodik a honlapon, úgy tűnik egyszerűen a beérkezés/elfogadás sorrendjében rendezve. Az ígért monumentális enciklopédiából (tervezett 4000 szócikk!) ez még igen sovány kóstoló, de a cikkeket szemügyre véve alkothatunk némi képet a szerkesztők elképzeléseiről. A szerkesztőbizottság összetétele mindenesetre elég meggyőző. Várjuk bizalommal a fejleményeket!

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Azta, akkor végre nem a befotózott Lexikonokat kell majd bogarászni. Mellesleg Lexikonból jónéhány cikk "hiányzik", legalábbis én utóbbi időben sok fontosat nem találtam meg benne. Remélhetőleg majd itt.

Egedi Barbara írta...

Igen, igen. Ez volt még egy további érvük nekik is: hogy bizonyos témák egyszerűen alulreprezentáltak az LÄ-ban.