2013. július 28., vasárnap

Előadás: Mes Aynak

Mes Aynak - Régészeti mentőakció Afganisztánban
2013. augusztus 1., 17.30-21.00
Kossuth Klub, Múzeum u. 7.

Az Agra Kulturális Utazási Társaság, a Magyar-Iráni Baráti Társaság és a Magyar Régész Szövetség szervezésében. A rendezvény díjtalan, az előadások az afganisztáni Mes Aynak lelőhelyről, a Selyemút régészetéről, az afgán kulturális örökségről szólnak.

17.30 - 17.45 között Nagy Elek, az Agra tulajdonos-ügyvezetője néhány szóban bemutatja a rendezvény születésének okát, célját és körülményeit.

Dr. Lassányi Gábor régész, a Magyar Régész Szövetség elnöke a szakma szerepéről, a kulturális örökség mai helyzetéről beszél majd. Segít megértenünk, mit is jelent egy régészeti mentőakció, és hogy miért jó nekünk magyaroknak, hogy képviselhetjük magunkat az ilyen vállalkozásokban.

18 órától Dr. Kalla Gábor régész-assziriológus, az ELTE Régészeti Intézetének docense Mes Aynakot helyezi kontextusba. Közép-Ázsia történetét követi végig az iszlám térhódításáig, hogy ne hangozzanak idegennek a buddhista, szaszánida, kusán történetek. A Selyemúton kalandozva egy kicsit betekinthetünk majd a súlyos összegeket mozgató műkincskereskedelem világába is.

A fő előadás 19 órakor kezdődik. Paluch Tibor, a szegedi Móra Ferenc Múzeum régésze egy éve dolgozik a leletmentő csapat tagjaként Afganisztánban. Előadásában beszél majd erről a munkáról, a mindennapi életről a régészek táborában, egyáltalán az ötletről, hogy miért is ment Afganisztánba.

Az előadások után egy kerekasztal-beszélgetésre marasztaljuk a közönséget. Témánk Afganisztán, mint úti cél. A nyitott beszélgetés résztvevői: Paluch Tibor, Nagy Elek, és Dr. Toperczer István repülőorvos, a honvéd- és katasztrófaorvostan szakorvosa, aki nemrégiben Afganisztánban teljesített szolgálatot.

Nincsenek megjegyzések: