2011. március 1., kedd

"Régészeti izék"

Mókás napokat lehet most átélni Törökországban régészeti szemszögből. Itt az újabb hír a hattusai szfinx mellett: a török miniszterelnök - aki nemrégiben egy karsi szobor lebontására való buzdítással tette nyilvánvalóvá, hogy nem érti, hol húzódik a politika határa - meglátogatta az Isztambul európai és ázsiai oldalát a tenger alatt vasúttal összekötni kívánó Marmaray-terv építkezéseit. Az építkezésnek már régen be kellett volna fejeződnie, csakhogy a nyomvonalat - a régészek figyelmeztetései ellenére - úgy húzták meg, hogy belefutottak Bizánc fő kikötőjébe (tele hajóroncsokkal) és egy teljes neolit faluba, így ezeket elébb fel kellett tárni (volt szerencsém a helyszínen járni, tényleg csodálatos, amit találtak). A miniszterelnök most kifejezte ellenérzését, hogy a régészet fontosabb, mint a zemberek: először a "régészeti izéket", majd a "köcsög"-öket hibáztatta. Itt egy angol nyelvű összefoglaló, törökül tudók pedig itt élvezhetik az aranyköpést.

6 megjegyzés:

Egedi Barbara írta...

Látod, nem magyar specialitás, hogy az intelligencia nem tartozik a politikusi erények közé :)

seraphic machine írta...

Csak nem választások lesznek mostanában?/irónia

Agyagtábla, Papirusz írta...

Nyert. Júniusban általános parlamenti választások lesznek, ennek tudhatóak be a keménykedések (szfinx és Marmaray). Ám ezzel a politikával aligha nyer szavazatokat a nyugati parti értelmiség körében – igaz, nem is ők választották meg.

seraphic machine írta...

Amit ijesztőnek tartok, hogy legújabban a blogspotot tiltották le szerintem mondvacsinált okkal, de a Google Groups és a WordPress már régebb óta nem elérhető tudomásom szerint, nem is beszélve Richard Dawkins oldaláról. Utóbbi hármat Adnan Oktar "áldásos" működése miatt, aki muszlim kreacionista.

Agyagtábla, Papirusz írta...

Azért érdemes egy apró distinkciót tenni: nem Törökország tilt be honlapokat. Van egy idióta gumiparagrafus, ami alapján boldog-boldogtalan követelheti adott weboldalak bezárását és ha talál ehhez megfelelő, általában keleti, konzervatív bíróságot (mint a Blogspot esetében), akkor megy is a dolog (ez persze sikeresen gátolja a törökök EU csatlakozását is).

Ám ez afféle hullámvasútként működik, mert a döntések természetesen megtámadhatóak, meg is támadják, aztán a weblapokat újra engedélyezik, így a WordPress meg a GoogleGroups most működik, a Dawkinsé nem (én jelenleg kint élek, szóval leellenőríztem).

A paragrafust azonban nem csak vallási fanatikusok használják ki, hanem pusztán profitközpontú cégek is, mint a Digitürk a blogspot esetében (ld. erről a "Technikai" bejegyzésem), szóval az ok ott nem mondvacsinált, hanem kőkemény gazdasági.

seraphic machine írta...

Mondvacsináltnak azért neveztem az okot, mert ha jól értettem, a blogspotot azért tiltatták le, mert a Digitürk licensze alatt álló műsorokat tettek fel felhasználók... csakhogy ennyi erővel az összes blogszolgáltatót le lehetne tiltani, nem beszélve a fájlmegosztás egyéb módjairól (fájlcserélő programok, tárhelyek).

Nem vagyok otthon Törökország történelmében, így érdekelne, hogy mennyire is szekularizált valójában, ha ilyeneket el lehet érni, mint Dawkins oldalának letiltása.