2009. december 31., csütörtök

2009 könyvei

Tavaly évvégén kiválasztottam három könyvet, amelyeket az év legfontosabb publikációinak tartottam és gondoltam, most 2009 könyveivel folytatom. A kritériumok a szokásosak:

1. Ókori keletes kötet (tehát nem tanulmány).
2. Tartalmilag kiemelkedő legyen. Ezt úgy pontosítanám, hogy általánosabb érvényűnek kell lennie.
3. Összesen három darab legyen.

Az összeállítás természetesen szubjektív, hiszen ez a számomra kiemelkedő munkák listája, értelemszerűen nem fogok tudni egyiptológiai vagy épp elámi munkákat méltatni. De ezúton biztatnám minden kedves Olvasónkat, hogy a kommenteknél ossza meg velünk, Önök melyik munkákat tartják az év köteteinek.

Következzék tehát az én listám (a felsorolás nem tükröz értéksorrendet):

1. Gernot Wilhelm (Hg.): Hattusa-Bogazköy. Das Hethiterreich im Spannungsfeld des Alten Orients. 6. Internationales Colloquium der Deutschen Orient-Gesellschaft, 22.-24. März 2006, Würzburg. CDOG 6. Wiesbaden, Harrassowitz, 2008.
(a tényleges megjelenés 2009).

Egyértelműen az esztendő egyik legfontosabb munkája. Egyszerre tartalmaz nagy, átfogó, ill. új kérdéseket, problémákat felvető, elgondolkoztató írásokat, átölelve a hettitológia majd minden szeletét. Voltaképp nem más, mint egy kézikönyv haladó hettitológusoknak.

2. Franca Pecchioli-Daddi - Giulia Torri - Carlo Corti (szerk.): Central-North Anatolia in the Hittite Period. New Perspectives in Light of Recent Research. Acts of the International Conference Held at the University of Florence (7-9 February 2007). Studia Asiana 5.
Roma, Herder, 2009.

Itt egy kicsit csalok, ugyanis a teljes kötet még nem volt a kezemben, így ez most kissé olyan, mint Obama béke Nobel-díja. Azonban a szerzők túlnyomó többsége az élvonal élvonala és tanulmányaik a kutatás legaktuálisabb kérdéseit feszegetik, méghozzá a témában leginkább elmélyedt kutatók által, bizonyos értelemben ez is felfogható egyfajta kézikönyvnek.

3. Ilya Yakubovich: Sociolinguistics of the Luvian Language. Brill's Studies in Indo-European Languages and Linguistics 2. Leiden, Brill, 2009.
(ez a hivatalos, és nem a 2010).

Most gondolom jó sok Olvasónk meglepődött, hiszen legalább kétszer megemlékeztem erről a könyvről (és biztosan szóba fogom még hozni). Ennek egyszerűen az az oka, hogy aki valamit ma meg akar tudni a Hettita Birodalom társadalmáról, az nem nélkülözheti ezt a munkát.

Nincsenek megjegyzések: