2010. január 2., szombat

Három könyv még 2009-ből

Könyvajánlókkal búcsúztattuk az óévet, és könyvajánlóval kezdjük az újat. Már régóta tervezem, hogy e három kötetről egyszerre tudósítok, mivel tematikájukban eléggé hasonlók. Természetesen még mindegyik 2009-es megjelenésű; az utolsó tétel ténylegesen nagyon friss: decemberben jelent meg.

Az első könyv egy Polotsky emlékkötet:
Gideon Goldenberg , Ariel Shisha-Halevy (eds.): Egyptian, Semitic and General Grammar. Studies in Memory of H. J. Polotsky. Sources and Studies in Jewish Languages. 2009
Valójában egy 2001-es (sic!) workshop anyagát tartalmazza 25 tanulmánnyal, egyiptomi és sémi nyelvészeti problémákról. (Tartalomjegyzék és egyéb adatok a link mögött)

A második könyv is egyszerre egy konferencia- és emlékkötet:
A kötetben 16 tanulmány található az afroázsiai nyelvészetről, köztük négy kifejezetten az egyiptomi/kopt nyelvről. A könyv egy részlete és tartalomjegyzéke ezen a linken közvetlenül megtekinthető. Az első cikk, Giedon Goldenberg: On Disagreement and Word Order, Robert Hetzron (1938-1997) in Memoriam" konkrétan teljes egészében elolvasható a pdf fájlban.

A harmadik kötet, amit olvasóink figyelmébe ajánlanék, csak lazábban illeszkedik blogunk profiljába, de mivel a papirológia szorosan összefonódik az egyiptológiával és a kötet több szerzője is egyiptológus, ezt is szeretném bemutatni:
T. V. Evans -D. D. Obbink (eds.): The Language of the Papyri. Oxford University Press, 2009
A könyv több tanulmánya a görög-római Egyiptom nyelvi sokféleségével és szociolingvisztikai aspektusaival foglalkozik, bár egyértelműen a görög és a latin nyelv perspektívájából. Érdemes átböngészni a tartalomjegyzéket, mert roppant izgalmasnak tűnik a kötet.

Nincsenek megjegyzések: