2008. december 31., szerda

2008 könyvei

Az évvége mindig a visszatekintés, elemzés korszaka is. Arra gondoltam, talán nem érdektelen felsorolni, melyek azok a szakkönyvek, melyek számomra 2008 nagy felfedezettjei. Hogy ne legyen végtelen hosszúságú a lista, a következő kritériumokat állítottam fel:

1. Értelemszerűen ókori keletes témájú legyen.
2. Azon könyvek legyenek, amelyek nem egyszerűen jók vagy tartalmasak, hanem úgymond csettint az ember, hogy ez igen, erre vártam, vártunk.

Ez így még mindig rengeteg, úgyhogy úgy döntöttem, háromra fogok szorítkozni. Ez persze még jobban megnövelte a dolog szubjektívitását - cserébe a könyvek tényleg kiemelkedőek. A most következő sorrend nem rangsor!

1. Jörg Klinger: Die Hethiter. München, Beck, 2007. Mint látható, ez valójában még tavalyi könyv, de csak most jutottam hozzá. A Beck-kiadó Wissen sorozatáról, melybe ez is tartozik, egyszer már írtam lelkesülten (lehet, hogy még fogok is): rövid - 128 oldalas - kötetek, melyek megírására vezető szakembereket kérnek fel (a Királyok Völgyéről szóló kötetet például Erik Hornung írta). Klinger munkája szinte tökéletes, igazi hiánypótló - németül naprakészen "csak" a bonni kiállításkatalógus érhető el, amely azért némileg más műfaj (és persze sokkal drágább) - rendkívül olvasmányos és bátran ajánlható nem csak szakembereknek, hanem laikusoknak is (például jó ötlet lenne lefordítani magyarra), sőt, mindazoknak, akik rokon területeken dolgoznak (például egyiptológusok, mykénológusok, stb.) és egy rövid, de gondos áttekintésre van szükségük a hettitákról.

2. Alwin Kloekhorst: Etymological Dictionary of the Hittite Inherited Lexicon. Leiden, Brill, 2008. Elismerem, elég elrettentő a címe, s mindenki azonnal az indogermanisták * mögötti, érthetetlennek tűnő tartományára asszociál. Ez részben igaz is, a kötet egyik hatalmas erénye, hogy felváltja a félig kész és nem túlzottan megbízható hettita etimológiai szótárakat (a Tischler-féle HEG-et és a Puhvel-féle HED-et), továbbá lefekteti a hettita történeti nyelvtan alapjait - önmagában ezért és monumentalitása miatt is csettint az olvasó (ez eredetileg egy doktori disszertáció!). Csakhogy ez nem minden: Kloekhorst egy kiváló hettita filológus is és számos szócikk rendkívül fontos, új megfigyeléseket tartalmaz az adott hettita (sőt olykor luvi) szavak jelentése, ill. alaktana területén - olyanokat, melyet az idevágó szótárak nem tartalmaznak vagy figyelmen kívűl hagynak (itt nem utolsósorban a hettita igék meglehetősen bonyolult és idővel változó ragozási osztályairól van szó). Vagyis nem csupán a történeti nyelvészeknek megkerülhetetlen, hanem bizony sokszor egy-egy hettita szöveg fordításához is.

3. Maciej Popko: Völker und Sprachen Altanatoliens. Wiesbaden, Harrassowitz, 2008. Aki már foglalkozott az ókori Anatólia történetével bármilyen aspektusból, tapasztalhatta, hogy Anatólia etnikai-nyelvi képe minden korszakban meglehetősen összetett (és sokszor kifejezetten problematikus). Óriási szükség volt egy bevezető könyvre, amely gyors áttekintést nyújt erről (beleértve a problémákat is), nem csak a leendő hettitológusoknak, de a szomszédos tudományok (ismételten: egyiptológia, klasszika-filológia, stb.) képvselőinek is. Popko - aki egyébként már írt egy hasonló, szintén igen színvonalas könyvet Anatólia ókori vallásrairól - igen magas színvonalon oldotta meg a feladatot, mégha eléggé sok pontatlanság maradt is benne (az én ízlésemnek kicsit túl sok). Emiatt egy oktató instruálása mindenképp kell a kötet mellé, de ettől függetlenül őszintén örülök a kötet megjelenésének és bizonyosan nagy karriert fog befutni tankönyvként.

Nincsenek megjegyzések: