2008. december 28., vasárnap

Új könyv a Kerkenes Dağ-i monumentális művészetről

Kerkenes Dağ az egyik legfurcsább anatóliai lelőhelyek egyike. Nagyméretű (több, mint 2,5 négyzetkilométer), újonnan alapított kappadókiai városról van szó, amelynek gyakorlatilag teljes élettartama összesen mindössze nagyjából fél évszázadot fog át, kb. az i. e. VI. sz. első felét. Az ásató, Geoffrey D. Summers (METU/ODTÜ, Ankara) sokáig az anatóliai méd uralom emlékének tartotta, mígnem nagy meglepetésére a kutatás előrehaladtával phryg anyagi kultúrájú város bontakozott ki, phryg nyelvű feliratokkal. Ezen túl bármi biztosat mondani a település történeti kontextusáról meglehetősen nehéz: bár az ásató ragaszkodik ahhoz, hogy e város azonos lenne Pteriával, ezt sokan kétkedve fogadják (magánvéleményem szerint pedig ez az azonosítás pusztán Hérodotos egy szöveghelyének félrefordításán alapszik - de erről majd más fórumon).

Az ásatás a természettudományos eszközök lehető legszélesebb tárát vetette be, így már az első kapavágás előtt rengeteg minden tudható volt a településről. Lassan, de biztosan megindult a leletek publikálása is: Kerkenes Dağ Special Studies címen új sorozatot indított a chicagoi OI, melynek első kötete vehető most kézbe, amely a palota-komplexum bejáratánál fellelt nagyplasztika-töredékeket, elsősorban egy uralkodószobrot és a feltehetőleg hozzá kapcsolódó reliefdíszes platformot mutatja be, az utóbbin futó phryg feliratokkal is (tehát az ún. Kappadókiai Kapunál talált sztélék nem szerepelnek benne!). A könyv az ásató bevezetője mellett a töredékek katalógusát és értelmezését tartalmazza, rajzokkal és fényképekkel rendkívül részletesen és gazdagon illusztrálva. Külön felhívnám a figyelmet az uralkodó szobrára, melyet számos darabból rekonstruáltak: amikor tavaly szerencsém volt eljutni Kerkenes Dağ-ra, kollégáimmal bebocsátást nyertünk a restaurátor műhelyébe is és igen mély benyomást gyakorolt ránk, hogy milyen látszólag nagyon amorf kövekből lehet(ett) e szobrot - és az emlegetett sztéléket - összeállítani.

A könyv adatai (minthogy OI kiadvány, pdf-ben letölthető!):
Catherine M. Draycott - Geoffrey D. Summers: Sculpture and Inscriptions from the Monumental Entrance to the Palatial Complex at Kerkenes Dağ, Turkey. OIP 135. Chicago, 2008.

A kötetben ugyan szerepelnek az emlegetett phyrg feliratok, alapvető kiadásuk azonban itt található meg (sajnos online nem): Claude Brixhe - Geoffrey D. Summers: Les inscriptions phrygiennes de Kerkenes Dağ (Anatolie Centrale). Kadmos 45 (2006) 93-135.

Érdemes felkeresni az ásatás példamutatóan információgazdag honlapját is, ahol számos fotó és rekonstrukciós rajz is elérhető. Link alant a Törökország rovatban.

A mellékelt (saját) fotón az ún. Kappadókiai Kapu egy részlete látható.

Nincsenek megjegyzések: