2014. március 5., szerda

És megjelent...

A Yapı Kredi egy török bank, melynek egyik igen jó tulajdonsága, hogy komoly könyvkiadót tart fenn, amely nagyszerű szakkönyveket és még nagyszerűbb szépirodalmat ad ki (példának okáért tavaly óta Orhan Pamuk könyveit is) - most képzeljük el, ahogy tetszőleges magyar bank régészeti munkákat vagy kortárs magyar szépirodalmat ad ki.

Van nekik egy nagyszerű sorozatuk, amely az anatóliai civilizációkat mutatja be. Ezek asztal méretű, kétnyelvű (török-angol) könyvek, melynek fejezeteit a legkiválóbb szakértők írják (s mindez színvonalas képanyaggal kiegészülve). A fejezetek természetesen rövidek, de egy-egy kötet kitűnő bevezetést nyújt a témába. Eddig az urartui és a phryg kötet jelent meg (az urartuiról itt szóltam [a bankot dehonesztáló ottani megjegyzésem az újabb banki tapasztalataim fényében ünnepélyesen visszavonom], a phrygöt úgy látszik elfelejtettem itt megosztani, pedig ott figyel a polcomon, no majd hamarost).

S persze Urartu is, meg a phrygök is felettébb izgalmasak, de ha Anatólia, akkor hettiták. És íme: kijött a hettita kötet! Sajnos a tartalomjegyzék még nem érhető el, csak a legfontosabb adatok:

Metin Alparslan - Meltem Dogan-Alparslan (szerk.): Hittites. An Anatolian Empire. Hititler. Bir Anadolu İmparatorluğu. İstanbul, Yapı Kredi Yayınları, 2014.

Nincsenek megjegyzések: