2011. július 15., péntek

Kubaba (folyóirat)

A Kubaba ezúttal nem egy istennőre utal, hanem egy új folyóiratra, melyet Miguel Valério, egy fiatal portugál ókortudós alapított és szerkeszt. Célja, hogy legyen egy olyan portugál, de egyszersmind nemzetközi szakfolyóirat, amelynek tárgya a keleti Mediterrráneum, az írás megszületésétől a klasszikus antikvitásig (ugye ez az, ami nálunk nincs). Bár a folyóirat - gondolom részben anyagi okok miatt - csak on-line jelenik meg (de van ISSN száma), mégis szigorúan lektorált - számomra ugyan csak egy név volt ismert a szerkesztőkéből (Yakubovich, a többi ugyanis portugál), de az nekem már biztosítja a megfelelő színvonalat. Az is bizalomgerjesztő, hogy az első füzet nyitócikkére egy neves hettita nyelvész-indogermanistát kértek fel és nyertek meg (Melchert). Még csak ez az egy füzet jelent meg, így  nyilván nem lehet képet alkotni arról, komoly folyóirat lesz-e. Egyetlen egy nevetséges, sőt, komolytalan és felháborító tényező van csupán, mégpedig hogy német nyelvű tanulmányt nem fogadnak el közlésre (csak portugált, olaszt, spanyolt, franciát, angolt). Ennek ellenére  úgy tűnik, a feltételek adottak egy jó folyóirathoz. Meglátjuk.

6 megjegyzés:

Buhály Attila írta...

Hmmm, a dolgot mint jelenséget nézve: adott egy elszánt társaság, irományok pdf-ben, belinkelve egységes online felület alá, (el)ismert nevek főszerkesztőnek/lektornak, ISSN-szám, és kész is egy folyóirat. Nem is rossz...

Simon Zsolt írta...

Igen, csak a dolog neheze most jön: elismert szakfolyóirattá válni, amelyet nem lekezelően on-line valamiként emlegetnek. Ráadásul az első lépés még nem is ez, hanem olyan hellyé válni, ahol ha megjelenik a publikációd, akkor egyáltalán berakhatod a publikációs jegyzéked tanulmányok rovatába. A JAEI-nek egyébként sikerült (mondjuk azt nagyágyúk kezdeményezték), fizetős is persze :D

Csabai Zoli írta...

Ha Portugáliában létezik ókori keleti folyóirat, akkor nálunk Magyarországon miért nem gondolunk arra, hogy nálunk is születhetne egy? Én már többször említettem másoknak, nem hiszem, hogy különösebben sok munka járna vele, ráadásul egyre szélesebb itthon a szakmát gyakorlók száma és vele együtt a nemzetközi kapcsolataink is (szerzők). Magam részéről igenis támogatnék, nagyon szívesen dolgoznék egy ilyen ötleten.

Simon Zsolt írta...

Ilyesmi már bennem is megfordult, csak nagyon pontosan tudni kellene, mit akarunk létrehozni. Szigorúan magánvéleményem következik, hangos gondolkodás jelleggel:

1) Nemzetközi folyóiratot nem igazán érdemes. Már most is majdhogynem áttekinthetetlenül sok van (márminthogy külhoni), minden kicsi szakterületre több is jut, az elegendő felületet nyújt a publikálásra. Arról nem is beszélve, hogy hosszú időbe telne, míg egy új folyóirat rangra tenne szert. Még egy nem jegyzett folyóiratra aligha lenne szükség.

2) Ami viszont "piaci rés", az egy magyar nyelvű ókori keletes-egyiptológiai szakfolyóirat. Az Ókorba hosszú / túl mély / bizonyos témájú cikkek nem kerülhetnek bele, hiszen a célközönség nem csak a szakemberek, az AntTan-okban való megjelenés pedig nem átlátható (és lassú). Én speciel sokkal többet írnék magyarul, ha lenne hova. Nekem most is van olyan kéziratom, amely az Ókornak túl komplikált, de az AntTan meg még a másfél éve beküldött kéziratomon ül, úgyhogy nekik most nem küldöm - de akkor hova? (Az Orpheus Nosternél egy másik kéziratom van). S ma már oly sok ókori keletes és egyiptológus szakember dolgozik itthon, hogy egy ilyen folyóiratot bőven meg lehetne tölteni nívós cikkekkel.

Csabai Zoli írta...

Nem akarom a helyet rabolni, de 2-ponttal egyetértek (már egyszer felvetettem neked is), az 1-ről pedig lenne kedvem vitázni. Javaslom - hangsúlyozottan másoknak is - hogy pl. szeptemberben a földrajzi konferencián teremtsünk időt arra, hogy beszéljünk róla és mindenki elmondhatja az ötletét, elképzelését.

Palamedes-ből lehet még kérni?

Simon Zsolt írta...

Nyugodtan rabold a helyet, van hely a szerveren :-)

Az nagyon jó ötlet, hogy a szeptemberi konferencián, amikor úgy is sokan (remélhetőleg mindenki) ott leszünk, akkor tovább elmélkedünk rajta.

A Palamedes 2010-es kötete még nincs feltöltve, arra sajnos várni kell, ha a korábbi füzetekből kell valami, írd meg emailben, mely cikkek.