2011. június 20., hétfő

A világhálós CoS és a könyvkiadás problémái

Úgy vélem, olvasóinknak nem szorul bemutatásra a "Context of Scripture" háromkötetes szöveggyűjteménye, amely némiképp használhatóbb, mint az Ókori Keleti Chrestomathia. Az antológia kiadója, a holland Brill, nemrég megkezdett hagyományát folytatva, miszerint a nagy kézikönyveit, enciklopédiáit a világhálóra is feltölti, most a teljes könyvsorozatot hozzáférhetővé teszi a világhálón, kereshető formában. Jó ötlet, nem? Hiszen akkor bárhol vagyunk a világban, a könyvtári helyzettől függetlenül laptopunkról, e-könyv-olvasónkról vagy okostelefonunkról hozzáférhetnénk és nem kell magunkkal cipelni a vaskos köteteket sem.

Sajnálatos módon azonban a Brill azon közé kiadók közé tartozik, amelyeknek hírhedten magasak az áraik, és a világhálós adatbázisokat is mind előfizetőssé teszi. Ebben az esetben az előfizetési ár konkrétan 210 euro évente (miután leszurkoltuk a 980 euro vételi árat...). A kiadó nyilván nem magánszemélyeket képzelt el vásárlóként, de most képzeljük el azt a könyvtárat (a müncheni Stabin túl), amelyik erre előfizet. Tudván tudva, hogy az egész sorozat megvehető 221 euróért papírkötésben (és 394-ért keménykötésben).

Jó, jó, mondhatnánk, de hát ez mégiscsak világhálós, így Pápua-Új-Guineából is leellenőrizhetjük, hogy fordította B.J. Collins a hettita katonai esküket. Csakhogy kis utánajárással az ember pdf-ben is beszerezheti, ingyen, és utána Pápua-Új-Guineában járva laptopunkról, e-könyv-olvasónkról vagy okostelefonunkról még internet nélkül is leellenőrizhetjük a szóban forgó fordítást.

Ilyenkor én komolyan elgondolkodok, hogy aki az ilyen döntéseket meghozza, vajon tisztában van-e a való világgal? Hiszen ne gondoljuk, hogy a könyvtárosok nem tudják, hogy ezek leszedhetőek a világhálóról. És míg ugyan egy nyomtatott példányt még csak beszereznek, ha más nem, presztízsokokból vagy tradícióból, ugyan ki az, aki ilyen horribilis összegeket fizet ki egy világhálós adatbázisért, amelyet az olvasók úgyse fognak használni? S vajon megéri-e a kiadónak az az óriási munka, amelyet a világhálós kiadásba belefektetett, ha az emberek úgyse azt fogják letölteni?

Nincsenek megjegyzések: