2011. január 29., szombat

Egyiptom forrong

Az elmúlt napokban kissé elfoglalt voltam, így nem volt blogfrissítés - s most, mikor lehetett volna, a történelem felülírta terveim, hiszen, mint mindenki más, most én sem csinálok mást, mint követem az egyiptomi eseményeket. A mi blogunk nem közel-keleti szakblog, így mi a politikai részével nem fogunk foglalkozni, ahhoz az angol nyelvű al-Dzsazírát ajánljuk.

Ami a mi területünket érinti, van egy jó hírünk és egy rossz. A jó, hogy a katonaság lezárta a gízai piramisokhoz vezető utat. Ami a rossz: noha eleinte a felkelők élőlánccal védték a kairói múzeumot - amely a tüntetések központjának helyt adó Tahrír-térre néz -, majd szombat reggeltől tankokkal rendelkező katonák vették át az őrzését, valahogy mégiscsak bejutott néhány fosztogató. Z. Hawass ugyan azt nyilatkozta, hogy csak két múmiának tépték le a fejét, az al-Dzsazíra felvételei - amelyek itt megtekinthetőek - és az al-Masri Al-Youm újság angol nyelvű kiadása azonban sokkal komolyabb dúlásról tanúskodnak (a két linkért régész kollégáimnak tartozok köszönettel). Csak remélni tudjuk, hogy további károk ezt már nem fogják követni.

Ha bárkinek naprakészebb információi vannak, ossza meg velünk a kommentekben.

4 megjegyzés:

Simon Zsolt írta...

További képes információ Margaret Maitland egyiptológus blogján: http://www.eloquentpeasant.com/2011/01/29/statues-of-tutankhamun-damagedstolen-from-the-egyptian-museum/

LG írta...

http://sirasok.blog.hu/2011/01/30/fosztogatok_az_egyiptomi_muzeumban

Simon Zsolt írta...

A puhakalapos úr blogját szándékoltan nem tartom benn a blogtárban, de most kivételt teszek, hogy idelinkelhessem mit ír a szokásos émelyítő stílusában a múzeumi eseményekről:

http://www.drhawass.com/blog/situation-egyptian-antiquities-today

Simon Zsolt írta...

De adok egy valóban hasznos linket is, a Die Zeit interjúja Wafaa esz-Szaddikkal, a korábbi igazgatóval, amiből az is kiderül, hogy a memphisi múzeumot egy az egyben kirabolták:

http://www.zeit.de/politik/ausland/2011-01/interview-el-saddik