2010. június 5., szombat

Iranica Antiqua

Megjelent a címben jelzett folyóirat legújabb, 45 (2010)-es kötete, telve érdekesebbnél érdekesebb írásokkal (a tartalomjegyzéket absztraktokkal ld. itten), köztük még egy magyar szerző írásával is (a szászánida jog témájában), ám mind közül kiemelkedik a következő, csekély százhetven oldalas, bombasztikusnak ható írás:

Henri-Paul Francfort - Xavier Tremblay: Marhaši et la civilisation de l'Oxus.

A szerzőpáros (ahol Francfort a jelzett terület régészetének egyik legkiválóbb ismerője, Tremblay pedig neves indogermanista, akinek az egyik szakterülete az iráni nyelvek) nem kevesebbet állít, mint hogy Marhaši nem az iráni Kermán vagy Beludzsisztán tartományok területén terült el, ahogy más kutatók eddig javasolták, hanem az oxusi civilizációval (a baktriai - margiánai régészeti komplexum, BMAC) azonos, és a személynevek alapján egy keleti hurri (!!!) társasággal állnánk szemben.

Enyhén szólva is meghökkentő állítások, amelynek megvitatását minden bizonnyal sikerrel fogja hátráltatni, hogy a cikket franciául írták, mert a szerzők nem ismerik Villon örökbecsű sorát: Mais où son les neiges d'antan? Engem mindenesetre ez nem riaszt vissza, a cikk itt van előttem, máris nekiülök - s talán még egy bejegyzést is fogok erről írni (de nem ígérek semmit).

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

"a személynevek alapján"

:)

fzs

Simon Zsolt írta...

no igen... és a cikkben még ez a legkisebb gond, ld. az új bejegyzést