2010. február 19., péntek

Tutanhamon hírek

Biztos sokan olvasták/hallották már a híreket Zahi Hawass és az egyiptomi régészek hivatalos bejelentéséről, melyben az immár két éve folytatott, Tutanhamon múmiáján illetve még jó néhány a királyi családhoz köthető múmián végzett DNS és egyéb vizsgálatok eredményeit ismertetik. A különböző tudósítások és beszámolók adataikat a Journal of American Medical Association (303/7 (2010): 638-647) cikkéből, illetve a Kairói Múzeumban február 17-én rendezett sajtókonferenciából merítették.
Az eredmények két fő szála egyrészről a király fizikai állapotának rekonstrukciója, illetve halálának oka (amelyet valószínűleg maláriafertőzés volt), másrészről Tutanhamon rokonságának azonosítása: úgy tűnik a király testvérházasságban fogant, ami magyarázatot adhat általános fizikai gyengeségére és fogyatékosságaira.
Alább összeszedtem néhány linket, ahol a hírről részletesebben is olvashatunk. Ezek főleg olyan blogok, ahol a szerzők fáradtságot nem kímélve összeollóztak és belinkeltek minden kapcsolódó írást, így nekünk elég most őket belinkelni és böngészni:
Ancestry and Pathology in Tutankhamun’s Family (Egyptology News, Andie Byrnes)
Tutankhamun – The New Findings (News from the Valley of the Kings, Kate Phizackerley)
Comments re Tutankhamun publication in JAMA (Egyptology News, Andie Byrnes)
Végül egy kisfilm az MTV videótárából, amit egy egyiptológus levlistán érkezett körlevélből ismerünk, és amelyben Dr. Bács Tamás, az Egyiptológia Tanszék vezetője is nyilatkozik.

6 megjegyzés:

Végh Zsuzsanna írta...

részlet az egyik indexes cikkből:

Záhi Havvász neve minden, ókori egyiptomi lelettel kapcsolatos hírben felbukkan. Ha Egyiptomban találnak egy sírt, kolostort vagy múmiát, arról egészen biztosan Záhi Havvász nyilatkozik. Amikor megkérdezem tőle, mi az oka annak, hogy az egyiptológia nevét adó országban a régészeti főtanács vezetője egyben a régészeti fősajtós is, támadásnak veszi a kérdést, megsértődik és kioktat.

„Ha ön felfedez valamit Egyiptomban, azt az ön nevére kell bejegyeznem. Megvannak persze a feltételei, de onnantól kezdve ön azt publikál, amit akar” – mondja. „Én meg a saját munkáimról publikálhatok. A nevemet azért látja mindenhol, mert amiről nyilatkozom, az mind az én munkám, amiért megérdemlem a kreditet. Éjjel-nappal dolgozom, mindig valami projektem, amit én tettem lehetővé. Dr. Pusch és dr. Zink is csak azért volt a mostani projektben, mert kellettek független szakértők. Egyébként a csapatomban csak egyiptomiak vannak.” Kezdem érteni, miért mondják a nyugati régészek, hogy nehéz Havvász professzorral dolgozni.

Simon Zsolt írta...

Külön kiemelném a második Egyptology News-os link első linkjét, amely egy Nature-ös írásra mutat, ahol a Hawass-féle cikk nagy részét darabokra szedik. No comment.

LG írta...

A darabokra szedés azért túlzás, elsősorban csak a fantázia dús interpretációt támadja.

Ez talán még érdekesebb:

http://pling.livejournal.com/237092.html

LG írta...

Ha sikerül egyébként, lesz nálunk is egy írás a témában, a KV55-ös múmia azonosítása megér egy misét.

Egedi Barbara írta...

Remélem ez nem arra utalás, hogy nekem is írnom kellett volna erről a múmiaügyről... :)
Már arra is büszke vagyok hogy ezt a néhány posztot összehoztam a napokban. De nagyon boldog lennék, ha ti megírnátok, én meg jól belinkelném!!!

LG írta...

Igyekszem!