2009. július 9., csütörtök

Azerbajdzsáni kutatások

Mint arra még a blog bevezetőjében utaltam, az ókori Kelet határai problematikusak. Egyik ilyen izgalmas kérdés a Kaukázus déli előtere, Grúzia, Örményország és Azerbajdzsán. E kérdés elemzésébe most nem megyek bele: Bár az ókori Kelethez tartozás részben evidens (például az urartuiak a mai Örményország területén (is)), részben nem az (a nevezetes nyugat-grúziai Kolkhiszt már urartui feliratok is ismerik, Kulha néven; a proto-kartvel törzsek pedig antik forrásaink szerint Kelet-Törökország és a Fekete-tenger partjának tekintélyes részén előfordultak), amire most fel akarom hívni a figyelmet, hogy mindezek ellenére - vagy talán épp ezért - még mindig vannak itt olyan régiók, melyek régészeti szempontból teljes mértékben ismeretlenek. Itt természetesen nem Grúziáról és Örményországról van szó, hanem elsősorban Azerbajdzsánról. A kutatás is csak nemrégiben ismerte fel e hiányt, két tételt emelnék ki:

Az egyik Andreas Schachner tanulmánya az MDOG-ban (133 (2002) 251-332), melynek címe nemes egyszerűséggel: "Azerbaycan, eine 'terra incognita' der Vorderasiatischen Archäologie".

A másik pedig a 2006-ban indult amerikai - azeri Naxçıvan Archaeological Project, amely jelenleg kora bronzkori leletek mellett egy vaskori erődöt, ill. Akhaimenida-kori házakat tár fel Oğlankalánál. A projekt részletes honlapja
itt található.

Nincsenek megjegyzések: