2009. április 5., vasárnap

Szkíta aranykincsek - kiállítás-ajánló

A Magyar Nemzeti Múzeum 2009. március 24. és május 31. között nagyszabású kiállítást rendez, melynek témája a szkíták, az i. e. IX - III. sz. között az eurázsiai sztyeppét uraló iráni lovasnomád nép. A kiállítás önmagában is érdekes lehet minden történelem és régészet iránt érdeklődő embernek, de természetesen az ókori keleteseknek (sőt, egyiptológusoknak) is. Hogy miért, erre egy önálló bejegyzésben fogok szólni hamarost.

A kiállítás honlapja itt tekinthető meg. A kiállításhoz kedvcsináló olvasható a Sírásók blogján is, képekkel, videóval.

A szkítákról magyar nyelvű összefoglaló irodalom sajnos nincs, pótlásul ezeket tudom ajánlani:

Visy Zsolt (szerk.) Magyar régészet az ezredfordulón. Budapest, NKÖM – Teleki László Alapítvány, 2003 vonatkozó fejezetei. A könyv itt letölthető.
Vásáry István: A régi Belső-Ázsia története. MŐK 19. Budapest, Balassi, 2003 (2., átdolgozott kiadás). A könyv itt megtekinthető. Ez utóbbihoz azonban hozzá kell olvasni a kritikáját is: Simon Zsolt: Politikatörténeti kézikönyv a régi Belső-Ázsiához. Aetas 20/1-2 (2005) 274-279.

A kiállítás azonban rendelkezik katalógussal (még nem láttam), remélem, ez némiképp pótolni fogja a szakirodalmi hiányt. Érdemes megemlíteni, hogy 1985-ben már volt egy „Szkíták aranya” kiállítás, a Szépművészeti Múzeumban, ez az Ermitázs kölcsönanyaga volt, s ehhez is járult egy vékonyka katalógus, amelyet érdemes beszerezni és áttanulmányozni (nem elfeledve, hogy egy több mint húsz éves munkáról van szó).

Ha valaki könnyen, gyorsan, de informatívan és naprakészen szeretne tájékozódni a szkítákról, a következő könyvecskét melegen tudom ajánlani (szerzője a mai szkíta régészeti kutatások legnagyobb alakja és a Német Régészeti Intézet igazgatója is):

Hermann Parzinger: Die Skythen. München, Beck, 2007 (2. kiadás)

3 megjegyzés:

Panopolis írta...

A katalógus:

http://www.historiaantik.hu/index.php?p=reszletek&konyv=26853#

TóthFM írta...

Az egyetlen korszerű magyar nyelvű összefoglalás: 'Hatalmasok viadalokban. Az Alföld szkíta kora. Gyulai Katalógusok 10.
Szerk: Havassy Péter, Gyula 2001.'

Simon Zsolt írta...

Minden értéke ellenére a "korszerű" magyar összefoglalás 2001-es és azonkívűl témája az Alföld szkíta kora, nem a szkíták en bloc, Tuvától a Dunáig. Arról nem is beszélve, hogy szakkönyvtárakon túl kissé nehézkes hozzájutni egy átlag érdeklődőnek.

Én a "korszerű magyar nyelvű összefoglalás" címkével legalább egy, a Beck-kiadó könyvecskéjéhez hasonló magyar munka megjelenéséig várnék.