2009. március 17., kedd

Nomadizmus az ókori Keleten - konferenciakötet

A chicagoi Oriental Institute 2008. évi, negyedik éves poszt-doc konferenciájának témája az ókori keleti nomadizmus volt. A kötet dícséretesen gyorsan, egy év alatt kijött és a chicagoiaknak megvan az az igen jó szokásuk, hogy a könyveiket pdfben is elérhetővé teszik, ingyen... Itten le is tölthető:

Jeffrey Szuchman (ed.): Nomads, Tribes, and the State in the Ancient Near East. Chicago, 2009.

A kötet átfogja az ókori Kelet egészét (Egyiptom is képviseltetve van két tanulmánnyal!), ami hiányzik az, nem fogják elhinni, Anatólia. Ennek az az oka, hogy bár vannak előzetes kutatások e téren (Jak Yakar: Ethnoarchaeology of Anatolia. Rural Socio-Economy in the Bronze and Iron Ages. Tel Aviv, 2000), a két potenciális terület (Észak-, ill. Dél-Anatólia) külön-külön sajátos problémákkal küzd:

1. Északot a kaskák uralták (legalábbis a korai Hettita Nagybirodalom korától), akikről csak azt nem tudjuk, vajon kik és mik voltak: nyelvi, etnikai, földrajzi, társadalmi, gazdasági entitás vagy ezek kombinációja? Ennek még csak-csak van szakirodalma (nem is kevés), de

2. Dél-Anatólia (még) forráshiányos(abb) helyzetben van, s ezért speciális tanulmány nem is foglalkozott ezzel a kérdéssel. Én a magam részéről épp ezért összegyűjtöttem azt a kevés forrást, ami rendelkezésünkre állt, s megpróbáltam egy modell keretében ezeket értelmezni (6. ICAANE, 2008), s remélhetőleg hamarosan (magyarul is) meg fog jelenni.

Nincsenek megjegyzések: