2009. március 21., szombat

Folyóirat-bemutató 1. Kadmos

Elhatátoztuk, hogy blogunkon belül elindítunk egy szakfolyóirat-bemutató rovatot. E rovat célközönsége elsősorban blogunk fiatalabb, egyetemi hallgató (és ha van ilyen, laikus) csoportja, de reméljük, hogy adott esetben idősebb kollégák is találnak valami érdekeset. Amennyire látom (ez itt most direkt egyes szám), a vonatkozó egyetemi képzésekben kiveszőben vannak az olyan proszeminárium-típusú órák, ahol az ilyen háttérinformációkat könnyen és gyorsan elsajátíthatnák a hallgatók. Ez a sorozat talán segíteni fog ezen némiképp. Igyekszünk rendszeresen, kb. hetente egy folyóiratot bemutatni.

A mai folyóiratunk a Kadmos, vagyis teljes nevén Kadmos. Zeitschrift für vor- und frühgriechische Epigraphik. Kiadója a Walter de Gruyter, honlapja itt (írások csak fizetősen tölthetőek le). Évenként egy kötetben jelenik meg, kb. 190 oldalon, jelenleg a 47. köteténél tart (2008). Alapítója Ernst Grumach görög filológus (Aristotelés egyik németre fordítója) és a krétai s mykénéi epigráfia egyik szakértője. A folyóirat angol, német, francia, olasz és spanyol nyelven közöl tanulmányokat - recenziókat nem, de újabban megtalálható benne egy epigráfiai bibliográfia az elmúlt évből (Epigraphische Mitteilungen, Markus Egetmeyer szerkesztésében). A feliratközlések elsőbbséget élveznek ugyan a tanulmányokkal szemben, de ez érthető módon függ az új feliratok mennyiségétől.

Adódik a kérdés, hogy mi köze van az ókori keleteseknek és az egyiptológusoknak a "görögök előtti és korai görög epigráfiá"-hoz? Nagyon is sok. A kulcsmondat a "görögök előtti". Noha a folyóirat valóban az égeikumi, pregörög és görög epigráfia szakfolyóiratának indult, "pregörög" mivolta miatt várható volt, hogy előbb-utóbb Kis-Ázsia pregörög emlékei is a folyóirat tárgyává válnak. Ez a pregörög Kis-Ázsia nyelvemlékei kutatásának nyolcvanas években történő fellendülésével be is következett, és mára már fele-fele arányban osztoznak egy-egy köteten a görög és az anatóliai tárgyú tanulmányok, sőt a legutóbbi kötetben már egyértelműen utóbbi javára billent a mérleg.

S ezzel meg is érkeztünk ahhoz, miért is fontos ez blogunk olvasóinak. Persze - mondjuk - a Lineáris B szövegek elemzése is fontos lehet adott esetben egy egyiptológusnak vagy ókori keletesnek (gondoljunk a különböző egyiptomi feliratok égeikumi helynévlistájára vagy az Ahhiyawa-problémára), de elsősorban mégis Anatólia az, ami figyelemre méltó. Anatólia tekintetében az első évezredi, görög eredetű ábécéket használó nyelvekről szóló tanulmányokat közöl a folyóirat elsősorban (azaz a phryg, ill. a hettita rokonságából a lyk, lyd, kár, sidéi, pisidiai), de újabban már hieroglif luvi elemzések is megjelennek. A phryg és a kár nyelvek esetében ez a folyóirat szinte az elsődleges publikációs hely (az egyiptológusoknak például épp a károk miatt lehet fontos e folyóirat). Noha a folyóirat elsősorban epigráfiai, a tanulmányok túlnyomó többsége nyelvészeti, sőt olykor történeti elemzéseket is kínál.

Ízelítőül ideiktatom a két legutóbbi kötet - 46 (2007) és a 47 (2008) - anatóliai tárgyú tanulmányait:

Duhoux, Yves (2007): Le vocabulaire carien de la „tombe”. À propos d’une possible isoglosse étrusco-carienne (suθi / śuθi „tombeau” ~ carien sδi / siδi „tombe”). Kadmos 46: 53-107.
Schürr, Diether (2007): Zum Agora-Pfeiler in Xanthos I: Anschluss eines weiteren Fragments. Kadmos 46: 109-124.
Santiago Pérez, Orozco (2007): La lengua sidética. Ensayo de síntesis. Kadmos 46: 125-142.
És kifejezetten az egyiptológusoknak:
Brixhe, Claude (2007): Les alphabets du Fayoum. Kadmos 46: 15-38.

Yakubovich, Ilya (2008): The Luvian Enemy. Kadmos 47: 1-19.
Simon Zsolt (2008): Towards an Interpretation of the Hieroglyphic Luwian Pair of Signs *109.*285 and the Phonetic Value of *448. Kadmos 47: 20-30.
Gorbachov, Yaroslav (2008): Nine Observations on the Old Phrygian Inscription from Vezirhan. Kadmos 47: 91-108.
Drew-Bear, Thomas - Lubotsky, Alexander - Üyümez, M. (2008): Three New Phrygian Inscriptions. Kadmos 47: 109-116.
Kloekhorst, Alwin (2008): Studies in Lycian and Carian Phonology and Morphology. Kadmos 47: 117-146.
Schürr, Diether (2008): Zur Rolle des lykischen Mindis. Kadmos 47: 147-170.
Henry, Olivier - Karlsson, Lars (2008): A Carian Graffito from Labraunda. Kadmos 47: 171-176.

Végezetül egy jó hír: A 46 (2007) kötet tanulmányai most ingyen letölthetőek!

Nincsenek megjegyzések: