2012. július 31., kedd

A szobor Tell Tayinatról

Nem szokásom híreket felvenni a blogomba, de most kivételt teszek, természetesen a téma miatt, minthogy minden szentnek maga felé hajlik a keze. A leletről már júniusban is beszéltek a kollégák, de csak most kapott nagyobb figyelmet, miután a török illetékes miniszter is megtekintette, és ezután söpört végig a világon a hír (még az Indexre is eljutott, amelynek beszámolója nem olyan rettenetes, bár a címért – „furcsa szobor” – ütni tudnék).

A helyszín Tell Tayinat (Hatay tartomány, Törökország), az Alalakh melletti domb (a két domb voltaképp egy település volt, csak korszakonként változott, melyik dombot lakják). Az idő, amelyben járunk, az újhettita korszak, vagyis a Hettita Birodalom széthullása után, de az asszír hódítás előtt. A település ekkor először egy P/Wala/istin(i) nevű államhoz tartozott, mely később annak egy utódállamához. A tellen zajló kanadai ásatások egy uralkodószobor másfél méter magas torzóját találták meg, melyre hieroglif luvi nyelvű felirat is került, amely egy Suppiluliuma nevű királyt említ. A szobor egyébként szépen illeszkedik az újhettita művészet hasonló remekeihez (több királyszobor, a berakásos szemek pedig e kultúrkörből például Karatepéről lehetnek ismerősek).

Ennél sokkal több a híradásokból egyelőre nem derül ki, bár a leletkörülmények alapján (ld. lent a linket) pontos datálás várható majd, és természetesen amíg a felirat nem kerül kiadásra, addig az sem eldönthető, hogy ez a Suppiluliuma azonos-e a – még szintén kiadatlan – arsuzi sztélék Suppiluliumájával, ill. az asszír forrásokban 858 körül említett Suppiluliumával (mindketten ezen állam(ok) uralkodói).

A sokféle híradás közül én ezt ajánlom, ahol maga az ásató, Timothy P. Harrison kommentál, s itt vannak a legjobb képek is (továbbá részletes leírása egy másik leletnek is).

Nincsenek megjegyzések: