2012. március 3., szombat

A Keilschriftbibliographie a neten

Az Orientalia mellékeleteként megjelenő Keilschriftbibliographie az ókori keletes kutatás egyik roppant hasznos eszköze (és egyiptológusok is bőven profitálhatnak belőle), csakhogy használatához eddig be kellett ballagni egy könyvtárba és a vaskos kötetekben keresgélni. Mostantól azonban, köszönhetően a Tübingeni Egyetemnek és a Propylaeum virtuális ókortudományi könyvtár-projektumnak, elérhető a világhálón is, méghozzá kereshető formában. Sőt, akinek olyanja van, az egyes éveket pdf formában is letöltheti. Még annyit érdemes tudni a keresés előtt, hogy az adatbank még felépítés alatt van (időben visszafele haladnak), ill. hogy szerzői jogok miatt az aktuális legutolsó két év nem elérhető. Ez azonban nem a tényleges naptári éveket, hanem a kiadások évét jelenti: a legutolsó elérhető kötet a 2008-adik évi, más szavakkal négy évnél frissebb szakirodalomra ne nagyon számítsunk a keresés során.

3 megjegyzés:

Buhály Attila írta...

Végre, végre!

"szerzői jogok miatt az aktuális legutolsó két év nem elérhető" - nem baj, annyi idő úgyis kell, amíg az aktuális kötet eljut a Keleti Gyűjteménybe, ha egyáltalán... :) Mostmár csak egy Google Books-szal való együttműködés hiányzik, de ne legyünk telhetetlenek... :)

Névtelen írta...

The principle of copy-right in this case is more similar to JSTOR (with its "wall" for 2-5 years), not Google-books (which shows the books of 2011 and 2012).

Simon Zsolt írta...

Yepp, this was explained in the main text, just, I think, that the commenting colleague would prefer that volumes hidden by the wall would appear in Google Books - this would partly solve some organizatory problems for those who do not have an immediate access for a library with ANE stuff. Though only partly, as Google Books always truncates the texts.