2009. október 4., vasárnap

Magyar kiállítás és konferencia Kairóban

Blogunk olvasói közül bizonyára már sokan értesültek arról, hogy idén ősszel önálló kiállítás nyílik a kairói Egyiptomi Múzeumban az Egyiptomban végzett magyar ásatásokról, a következő címmel: Hungarian Excavations in the Theban Necropolis. A Celebration of 102 Years of Fieldwork in Egypt. A kiállítás november 6-án nyitja meg kapuit a múzeum 44-es termében, és előreláthatólag 2010 január 15-ig tekinthető meg.

A kiállítás alapvetően az 1983 és 2006 között végzett thébai magyar ásatások legjelentősebb leleteit mutatja be, több mint 140 tárgyat a TT 32 (Dzsehutimesz), TT 61 (Menheperré-szeneb/Amenhotep), TT 64 (Amenhotep), TT 65 (Nebamun/Imiszeba) és a TT 184 (Nofermenu) sírokból. Gazdag anyag mutatja be a thébai újbirodalmi, harmadik átmeneti kori, későkori, görög-római kori és késő-antik sírművészetet és temetkezéseket. Időben tekintve, a tárgyak a Középbirodalomtól egészen a Kr. u. 6-8. századig tartó időszakot ölelik át, térben pedig a thébai temető két jól körülhatárolható egységéből, az el-Khokha és a Sheikh Abd el-Gurna dombok sziklasírjaiból származnak. A kiállításon látható lesz az 1907-ben, a közép-egyiptomi Gamhudban végzett első magyar ásatás anyagából származó aranyozott anthropoid fakoporsó és a benne lévő aranyozott cartonnage díszítményekkel ellátott múmia is.

A kiállításhoz november 5-én egy egynapos konferencia is kapcsolódik a fentihez hasonló címmel, melynek helyszíne a SCA zameleki épülete lesz (Ahmed Basha Kamal Hall). Az ülést Dr. Zahi Hawass és Dr. Török László nyitja meg, és a tervezett program szerint a következő előadók részvételére számíthatunk:

David A. Aston (Oszták Tudományos Akadémia, Osztrák Régészeti Intézet)
Bács Tamás (ELTE)
Fábián Zoltán (KGRE)
Salima Ikram (Kairói Amerikai Egyetem)
Raymond Johnson (Chicagoi Egyetem/Chicago House, Luxor)
Holger Kockelmann (Trieri Egyetem)
Daniel Polz (Német Régészeti Intézet, Kairó)
Schreiber Gábor (ELTE)
Zbigniew Szafranski (Lengyel Régészeti Intézet, Kairó)

A bejegyzést Schreiber Gábor egyiptológus-régész kollégánk által rendelkezésünkre bocsátott információk és képek alapján szerkesztettem. Sok sikert kívánunk a szervezőknek a kiállításhoz és a konferenciához egyaránt!

Nincsenek megjegyzések: