2009. szeptember 6., vasárnap

Prágai beszámoló

Bizonyos értelemben rendhagyó eseménynek számított a Social and Religious Development of Egypt in the First Millenium BCE c. workshop Prágában, minthogy ez a város inkább az Óbirodalom- és a III. évezred-kutatás Mekkájának számít. A workshop (amely valójában inkább egy klasszikus konferencia volt) kiválóan teljesítette a célkitűzéseket: meglepően változatos és sokoldalú előadásokat hallhattunk annak ellenére, hogy viszonylag kis rendezvénynek számított.

A találkozó helyszínéül a Károly Egyetem Bölcsészettudományi Karának egyik épülete szolgált, amely a belváros szívében található, és így az előadóterem ablakából gyönyörű kilátás nyílt a Rudolfinum nevű hangversenyteremre, és a Moldván túl nyújtózó Várnegyedre (l. kép alul). A híres Cseh Egyiptológiai Intézet egy kissé arrébb, egy másik patinás épületben található, de kérésemre a cseh kollégák ott is körbevezettek. Bár az intézet az egyetem része, inkább kutató-, mint oktatási intézményként működik: sokkal kevesebb diákot vesznek fel mint nálunk, kevésbé változatos az oktatás, de több pénz jut az ásatásokra és egyéb kutatásokra. Az irodák kissé szűkösnek tűntek, de a szobákat zsúfolásig megtöltő könyvtári anyag lenyűgözött; nem is annyira a könyvek mennyisége, mint inkább összetételük változatossága és a szakirodalom naprakészsége. Az intézetigazgatói szobában pedig a cseh egyiptológia megalapítója František Lexa festménye őrködik éberen a könyvtár legősibb magját képező Jaroslav Černý-hagyaték felett: itt még a polcok is a híres egyiptológuséi voltak.

A konferencia kényelmes tempóban haladt, négy napra elosztva, a szekciók folyamatosan követték egymást, átfedés nélkül. A program utólag is megtekinthető ezen a linken. Általános megfigyelésképpen elmondhatom, hogy az utóbbi idők nemzetközi rendezvényein megfigyelt tendenciák itt is érvényesültek: egyrészről az angol térhódítása, ami által a konferenciák egyre inkább egynyelvűvé válnak (ez a tendencia persze nem érinti a franciákat, akik többnyire csak az anyanyelvükön hajlandók megszólalni); illetve a power point prezentációk használatának következtében a hivatkozások és szakirodalmi tájékoztatás hiánya - bár sosem értettem igazán, a kettő miért zárja ki egymást.

Sajnos néhány előadás elmaradt. Különösen sajnáltam Panagiotis Kousoulis illetve Elisabeth Frood távolmaradását. Az előadások általában magas színvonalúak, jól követhetők és érdekesek voltak. Ez alól igazi kivételt csak néhány „politikai” okokból meghívott egyiptomi kolléga képezett, akik versengve múlták alul egymást úgy angoltudásban, mint előadásaik tatalmában is. Szerencsére Ramadan B. Hussein megmentette a mundér becsületét és egy igen érdekes előadást tartott a Piramisszövegek szaiszi másolatatiról.

Sokan végül is több éves kutatómunkájukat, vagy projektjük munkáját mutatták be összefoglalóan, de voltak kiemelkedő egyéni előadások is. Nekem különösen tetszett Mark Smith előadása Széth feltételezett uralkodásáról Ozirisz halála és Hórusz trónralépése között. Az ásatási beszámolók közül rendkívül figyelemre méltó volt Jiři Janak és Renata Landgráfová HK rekonstrukciói a szaiszi kori Nekau sírjában talált fatáblákon, illetve az IFAO új, dél-szakkarai ásatásait bemutató Vassil Dobrev prezentációja. De általában elmondhatom, hogy a konferenciát nagyon élveztem, sokat tanultam belőle, és az én előadásom is számos résztvevőt serkentett töprengésre, vitára, aminek nagyon örültem.

Kritikai megjegyzés csupán azért illetheti a szervezőket, mivel egy szerintem igen fontos elemről elfeledkeztek, mégpedig az ún. szociális események beiktatásáról. Igaz, regisztrációs díjat nem kellett fizetni, de kezdeményezhettek volna közös vacsorákat – természetesen önköltségen – hogy a társaság a hivatalos szekciók után is együtt maradjon. Szerencsére néhány cseh kolléga észbe kapott, és a szervezők helyett magukra vállalták ezt a feladatot. Így végül az oldottabb környezetben még több hasznos és kellemes szakmai barátság köttethetett.

Prágában jövőre két egyiptológai konferencia várható: júniusban lesz a már-már hagyományosnak nevezhető Abuszir és Szakkara találkozó, jövő őszre pedig egy Egyiptom és Ókori Keleti kapcsolatok tematikájú konferenciát terveznek.

Nincsenek megjegyzések: