2009. augusztus 28., péntek

The Night of Counting the Years

Az egyiptomi arab filmművészet kimagasló alkotása Sádi Abd Al-Szalám 1969-es filmje, "The Night of Counting the Years" (eredeti címe: Yawm an tuhsa al-sanīn: al-Mūmiyyā'), mely bár manapság mind hazájában, mind külföldön ismeretlen, anno igen sok filmművészeti díjban részesült és mindmáig roppant érdekes film, nemcsak filmesztétáknak, hanem - az egyiptológusoknak is. A film ugyanis megtörtént eseményeken alapul: 1881-ben egy hagyományosan sírrablásból élő (vö. még subsistence digging) qurnai klán feje meghal. Fiai meghasonlanak a klánnal és fel kívánják adni az eddigi életmódot, egyúttal jelenteni az eseményeket a helyszínre kiszálló régészeknek. A film a fivérek történetét mutatja be, egyedi stílusban - engem leginkább a kortárs perzsa filmművészetre emlékeztetett tempójával, a sejtetésekkel és az elvarratlan szálakkal -, állítólag még a nyelvezete is az arab klasszikus regisztere (ehhez én nem értek, de szerintem a kiejtés viszont egyiptomi volt - akinek bármi pontosabb infoja van, szóljon).

A film hátteréről és interpretációjáról érdekes elemzés olvasható itt: Elliott Colla: Shadi Abd al-Salam's al-Mumiya: Ambivalence and the Egyptian Nation-State. In: Ali Abdullatif Ahmida (szerk.): Beyond colonialism and nationalism in the Maghrib. History, Culture, and Politics. New York, 2000, 109-146. A film IMDB-honlapja egyébként itt található.

A rendezőről még érdemes megjegyezni, hogy számos történelmi filmet forgatott, részt vett a híres lengyel Fáraó c. film munkálataiban (arról majd egy másik alkalommal), továbbá az ő filmje Al-Falláh al-Faszíh, az "Ékesszóló paraszt" is, amely a magyarul "A paraszt panaszai"-ként ismert ókori egyiptomi szövegen alapul (sajnos ehhez a filmhez egyelőre semmilyen formában nem sikerült hozzájutnom).

A film maga itt megtekinthető, és le is tölthető, különféle feliratokkal.

Nincsenek megjegyzések: