2009. január 2., péntek

Junge Nyelvtana új kiadásban

Friedrich Junge újegyiptomi nyelvtanának harmadik, javított kiadása a napokban jelent meg. Sok diáktól hallottam már vissza, hogy Junge könyvét nehézkesnek, túl bonyolultnak tartja, pedig műfajában szerintem az egyik legátfogóbb, legvilágosabb munka, példaanyaga is kiváló és áttekinthető. A "nyelvészkedős" részek csak segítik a témában való elmélyülést, de a keretes részeket amúgy sem kötelező elolvasni. Én személy szerint nagyon örülök az új kiadásnak, amely számos javítással és frissített bibliográfiával bővült. A könyvről a kiadó, a Harrassowitz Verlag honlapján tájékozodhatunk, a tartalomjegyzék pedig itt olvasható.

3 megjegyzés:

Egedi Barbara írta...

Hiába adom meg a közvetlen parancsfájlt, a Harrassowitz honlapján mindig csak a kezdőlaphoz vezet a link. Ez elég bosszantó, hiszen a könyv egyelőre kissé lejjebb gördítve ott van a nyitólapon, de idővel nyilván majd más újdonságok váltják fel.

Kasuteh írta...

Szerintem te más szemmel nézed, mivel elve nyelvészeti beállítottságú vagy. ;)=

Egedi Barbara írta...

De amikor először néztem, akkor még nem voltam nyelvész. :)

Végül is mindegy melyik nyelvtanból tanuljuk meg az újegyiptomit, a lényeg hogy valahogy megtanuljuk. (És nem csak Černy-Groll az alternatíva. Úgy hallottam, hamarosan érkezik egy Neveu is a tanszékre... NB. franciások előnyben)

Egy nyelv(tan)könyv felépítése viszont különösen fontossá válik, amennyiben kevés tanári segítséggel, kvázi autodidakta módon kell mindezt elsajátítani...