2009. január 8., csütörtök

Jó-e régésznek lenni?

Még a Wall Street Journal is beszámolt róla, hogy egy Career Cast nevű amerikai álláskereső portál öt szempont alapján rangsorba rendezte a szakmákat (pontosabban kétszáz szakmát). A szempontok: stressz, munkakörnyezet, fizikai terhelés, jövedelem, perspektíva. Az első a matematikus, az utolsó a favágó lett. A régész az 51. helyet foglalja el. Ezzel megelőzik a filozófusok (12.), a fogtechnikusok (35.), de még a könyvtárosok is (43.). Ugyanakkor beelőzi a pszichológusokat (59.), a papokat (70.), a tőzsdei brókereket (84.), a divattervezőket (87.), az építészeket (99.), a DJ-ket (108.), a repülőgép-pilótákat (116.), a riportereket (140.), a temetkezési vállalkozókat (164.), a mészárosokat (186.) és a tengerészeket (197.). A bányászok és a kórboncnokok nem voltak rajta a listán.

5 megjegyzés:

Egedi Barbara írta...

Pedig gyerekkoromban néhány röpke napig matematikus akartam lenni! Ezt jobban át kellett volna gondolni akkor...

Kicsit aggaszt, hogy se az egyiptológus, se a nyelvész nincs rajta a listán. Az azt jelenti, hogy a favágónál is lejjebb vannak rangsorolva???

Simon Zsolt írta...

A nyelvészeket az antropológia alatt vették fel, mert amerikai a cég, ők 40. Az egyiptológusok meg gondolom régésznek számítanak.

Egedi Barbara írta...

Vagyis én nem is nyelvész-egyiptológus vagyok, hanem antropológus-régész? :)

Panopolis írta...

Ez nagyon jó és kell nekünk is!!! :)))

Köszi kollégák! :)

Végh Zsuzsanna írta...

1. ismeritek a Monty Python dalát, miért jó favágónak lenni?

2. a filozófus szakma elhiszem, hogy stresszmentes és kellemes környezetben is végezhető, valamint nem terhel meg fizikális, és szép perspektíva, hogy rájöszs, mi az élet értelme, vagy legalább hogy lesz egy elméleted, miért kell gondolkozni az élet értelméről - na de most vagy ennyire megbecsülik a gondolkozó embert Amerikában, vagy a jövedelem nem számít bele megfelelő súllyal ebbe a számításba...