2008. november 6., csütörtök

Múzeumi hírek: mostanában nyíló kiállítások

2008 november 18. és 2009 március 15. között New Yorkban, a Metropolitan Museum-ban látható a Beyond Babylon: Art, Trade, and Diplomacy in the Second Millennium B.C. című kiállítás.

Az atlantai Michael C. Carlos Museum of Emory University 2008 november 15. és 2009 május 25. között ad otthont két kiállításnak is: A Tutankhamun: The Golden King & the Great Pharaohs a bécsi kiállítás utóda (a párhuzamos Tutanhamon kiállítás most Dallasban látható). A Carlos Mueum e nagyszabású tárlatát egy kisebb, ám annál érdekesebbnek ígérkező fotókiállítással egészíti ki: Wonderful Things: The Harry Burton Photographs and the Discovery of the Tomb of Tutankhamun.

A koppenhágai Glyptotek a dán egyiptológia 125 éves fennállását ünnepli, melynek alkalmából 2008 október 10. és 2009 február 8. között rendezik meg az Egypt – Back to the Source című kiállítást. Kiemelt helyet kap a tárlaton Valdemar Schmidt (1836-1925) egyiptológus személye, aki a Glyptotek gyűjteményének alapítója volt.

A londoni Royal Academy of Art kiállítása október 25-től látható Byzantium 330-1453 címmel. Bár ez már nem kifejezetten ókor, azért mindenképp érdemes megtekinteni. A honlapon egy interaktív térkép is található, amely bemutatja a Bizánci birodalom kiterjedését a különböző korokban, és a pulzáló piros körökre kattintva néhány tárgyat is megtekinthetünk egy-egy adott régióból, pl. Egyiptomból is.

Olasz és egyiptomi koprodukciós szervezés eredményeképpen, egy speciális múzeumtörténeti kiállítás látható a Kairói Egyiptomi Múzeum 44-es termében The History of the Egyptian Museum címmel. A kiállítás csak egy hónapig tart, még november 19-ig tekinthető meg

1 megjegyzés:

Simon Zsolt írta...

Megnéztem ezt a bizánci térképet, mint Anatóliamán ember és hát jópofának jópofa csak sajnos hagy némi kívánnivalót maga után a történeti hűség területén... (pl. 1050-ben a teljes mai Horvátország területét jóváírják Bizáncnak - hogyisvan ez?)