2011. február 13., vasárnap

Technikai megjegyzések

Mindenekelőtt az egyiptomi eseményekkel kapcsolatban: Mivel blogunk – kezdeti, közös megegyezésünk értelmében – tartózkodik bárminemű politikai állásfoglalástól, nem véletlen, hogy ilyen jellegű bejegyzéseket még akkor sem adunk közre, ha a téma nagyon is foglalkoztat minket és természetesen véleményt is alkotunk a fejleményekről. Az egyiptomi műemlékek helyzetéről, a rongálásokról, fosztogatásokról és az egyes műtárgyak eltűnéséről az események rendkívül gyors változásai miatt továbbra is a hírportálok, és a közösségi oldalak követése a legcélszerűbb. Ilyen fórum például a Facebookon alakult Egyptologists for Egypt csoport.

Érkezett hozzánk egy olyan kritika, hogy az Agyagpap megújult külseje adatletöltési nehézségeket okoz, azaz az oldal sokkal lassabban jeleníthető meg, mint korábban. Érdeklődtem még néhány rendszeres olvasónknál, de ők hasonló problémát egyelőre nem tapasztaltak. Ezúton is kérek mindenkit, hogy kommentben, vagy e-mailben jelezze nekünk, ha nehézségeket tapasztal.

Megkezdtük a linktár revízióját, és sajnos jó néhány linkről kiderült, hogy már nem működik, vagy a mögöttes tartalom új helyre költözött. A folyóiratokat már nagyjából rendbe tettük, de a többi linktár is folyamatos javítgatásra szorul. Ehhez türelmet kérünk, mert egyre gazdagabb adat- és linkbázisunk karbantartása meglehetősen sok figyelmet és időt igényel.

4 megjegyzés:

Egedi Barbara írta...

Vagy ajánlom ezt: http://hieratica.freeblog.hu/archives/2011/02/13/Fejetlenul_Fejetlenul_-_Felbecsulhetetlen_erteku_targyak_tuntek_el_a_kairoi_Egyiptomi_Muzeumbol/

Simon Zsolt írta...

A jelenleg használt sablon valóban némileg nagyobb méretű, ám ez a különbség a betöltéskor elméletben nem jelentkezik.

A lassabb betöltődés okai a következők lehetnek:

1) a böngészésre használt számítógép lassú

2) az internet-kapcsolat gyenge (de jelzem, wifi esetén is azonnal betöltődik)

3) a böngésző nem optimális (nekünk csak IE-re és Google Chrome-mal van tapasztalatunk, mindkettő alatt tökéletesen fut).

Ezekre a tényezőkre nekünk nincs ráhatásunk. Amit mi tudunk tenni, hogy nem rakjuk tele az oldalt ketyerékkel, ám ezt eddig sem tettük (egyedül a Snapshot és az ABZU-widget van, de ezek úgyis másodlagosan töltődnek be).

Egedi Barbara írta...

Állítólag Firefox alatt is remekül fut. Egyébként nekem is lassan töltődik be néha, de ez régen is így volt. A kérdés csak az hogy van-e jelentős különbség az új sablon bevezetése óta.

Simon Zsolt írta...

Egyébként még a blogmotor is bejátszhat, a blogokat fenntartó szerverek híresen lassúak.